Kriminella vill sluta vara med i gäng

2:35 min

Allt fler vill lämna kriminella gäng. I Linköping har kommunen satsat på en avhopparverksamhet. Det är hjälp till personer som vill sluta vara kriminella.

Sedan i maj har fyra mord och flera skottlossningar inträffat i Linköping. Om man jämför med förra året är det fler som vill sluta vara kriminella nu. Det säger Elin Skytt som jobbar i Linköpings kommun. Hon säger till programmet P1-morgon att hon har pratat med många kriminella som vill hoppa av

– De vet ju inte, de kan bli skjutna i morgon, det vet de ju inte och det är därför de blir rädda och vill hoppa av och också lämna Linköping.

På flera ställen i Sverige är det fler kriminella som vill lämna gängen nu. I Stockholm, Örebro och Uppsala också enligt SVT. En som slutat vara med i ett kriminellt gäng är "Amin":

– Man gör fel. Man mår ju dåligt innerst inne.

Elin Skytt hjälper kriminella att få bidrag, så att de ska slippa göra brott för att skaffa pengar. Hon säger att det är svårt att hjälpa kriminella. De kriminella kan känna sig oroliga för att de inte har arbete, bostad eller pengar. Det är svårt för dem att få ett arbete och bostad. Det är inte många som vill anställa personer som är dömda för brott.

Elin Skytt säger att många som är med i kriminella gäng skulle vilja flytta till en annan kommun. Det är för att börja ett nytt liv. Därför behövs en hjälp från någon som kan ordna samarbete mellan kommuner menar hon.

Det är flera kommuner som jobbar med att hjälpa kriminella att hoppa av som önskar att staten hjälpte till mer. Det visar en undersökning som SVT har gjort. Morgan Johansson som är justitieminister tycker att staten redan hjälper till. Han menar att kommunerna måste hjälpa kriminella.

– Staten kan inte lösa alla problem åt kommunerna. Det måste finnas ett eget driv. Att det här är viktigt, det här satsar vi på. Så det borde vara högprioriterat i de kommuner där man har ett sådant här problem.