Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i domstol om en konflikt om ett hus

3:04 min

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch är i en konflikt om ett köp av ett hus. Idag börjar förhandlingar i en domstol om köpet. Flera politiker i Kristdemokraterna tror att bråket kan vara dåligt för partiet.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch vill köpa ett hus utanför Uppsala. Det ligger nära hennes före detta mans hus. Ebba Busch vill att barnen ska ha nära till båda föräldrarna.

Ebba Busch kom överens med en gammal man om att köpa hans hus. De skrev ett kontrakt, och hon betalade en del av priset. Det hände i somras. Men den 81-årige mannen ångrade sig efteråt. Hans advokat säger att köpet inte gäller, eftersom mannen var förvirrad och har svårt att minnas saker.

Men Ebba Busch vill inte gå med på det. Hon säger att hon har rätt till huset, eftersom de har skrivit kontrakt. Hon har anmält affären till domstolen Uppsala tingsrätt. Idag börjar en förhandling. Tingsrätten ska försöka få säljaren och Ebba Busch att komma överens. Men om de inte kommer överens så blir det en rättegång.

Ebba Busch har också hamnat i bråk med den gamla mannens advokat. Ebba Busch skrev en text på sin Facebook-sida om konflikten. Hon skrev bland annat om mannens advokat. Advokaten menar att Ebba Busch skrev dåliga saker om honom, och det kan vara brottet grovt förtal. Advokaten har anmält Ebba Busch till polisen.

Ledande politiker i Kristdemokraterna är oroliga för att konflikten och rättegången ska vara dåligt för partiet. Det kan påverka förtroendet för partiet och partiledaren.

Fredrik Furtenbach är politikexpert på Ekot. Han säger at den här konflikten gör att Kristdemokraterna får mindre uppmärksamhet för sin politik. Och det blir mer allvarligt om konflikten håller på länge. Nästa år är det val i Sverige.

– Ja, det skulle vara allvarligt. Det är redan allvarligt kan man säga, eftersom det här blockerar annan publicitet. Kristdemokraterna har ju fått det svårare att prata om sin politik, säger Fredrik Furtenbach.