Bankrapporter

Kristian Åström: Bankerna visar stora och stabila vinster

1:53 min
  • Nordea rapporterade idag en vinst före skatt på 10,6 miljarder för det första kvartalet.
  • Därmed har samtliga fyra stora banker i Sverige rapporterat resultat som slagit marknadens förväntningar.
  • Goda vinster till trots  det är minskade kreditförluster som förvånar mest.

Minskade kreditförluster är den röda tråden i de fyra bankrapporterna. Handelsbanken tog till och med tillbaka pengar från tidigare gjorda avsättningar. Kreditförluster blev därför en pluspost på 8 miljoner kronor för första kvartalet i år.

Swedbank avsatte 240 miljoner kronor, vid samma tid för ett år sedan var motsvarande summa 2,1 miljarder. Och mönstret upprepar sig i Nordea och banken SEB. Jämfört med föregående kvartal sjunker också kreditförlusterna markant.
Det finns flera förklaringar.

Den befarande konkursvågen har hittills uteblivit, industrin återhämtade sig snabbt och bankerna har kunnat leverera stabila resultat under hela pandemin - och det här kvartalet är inget undantag. En ytterligare bidragande orsak, förmodligen den främsta, är regeringens och Riksbankens stödåtgärder.

Köpen av obligationer håller nere räntor och bankernas upplåningskostnader, samtidigt som priserna på bostäder och aktier skjuter i höjden. Det för med sig ökade volymer av bolån. Börsyran gör att provisionerna från fondförvaltning växer liksom courtageintäkterna från handel med aktier och räntepapper.

På den heta bomarknaden görs affärerna upp redan på visningarna, sa Swedbank vd Jens Henriksson när bankens resultat presenterades i tisdags. Han tillstod att Swedbank var för långsamma med att ge lånebesked. Swedbank tappade marknadsandelar.

SEB:s vd Johan Torgeby är inne på samma spår. Nya digitala konkurrenter och kamp om marknadsandelar öppnar för prispress och lägre marginaler.
Det är bra för kunderna, men på sikt farligt för storbankernas lönsamhet.
Bolånen är bankernas stora och stabila vinstgenerator.