EU-ekonomi

Kristian Åström: Nu kan det vända uppåt igen

1:45 min
  • Den tredje coronavågen sänkte ekonomin i Europa under det första kvartalet i år, det visar statistik från EU:s statistikmyndighet Eurostat.
  • Men det är en mild nedgång jämfört med de kraftiga fallen i fjol under den första smittvågen.
  • Om mönstret upprepas från i fjol, väntas ett kraftigt uppsving i takt med lättade restriktioner, säger Ekots ekonomikommentator Kristian Åström.
Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

En ny virusvåg ledde till nya restriktioner och stängda affärer, förbud mot folksamlingar och utegångsförbud. BNP minskade med -0,4 procent i EU jämfört med närmast föregående kvartal.

Bland de stora ekonomierna Europa blev nedgången störst i Tyskland, -1,7 procent. Spanien och Italien klarade sig något mindre dåligt, får man säga i det här sammanhanget, -0,5 och Italien -0,4.

Frankrike kunde däremot visa en svag tillväxt, understödd av ökad konsumtion. Sverige sticker ut – och bekräftar gårdagens siffror och barometer från Ki, om en stark återhämtning.Tillväxten blev 1,1 procent jämfört med föregående kvartal.

Så vad säger siffrorna? Jo, det är en mild nedgång jämfört med de kraftiga fallen i fjol under den första smittvågen.

Och siffrorna är historia. Nu är det april, snart maj, och vaccinationsprogrammen fortskrider. Även om smittan ökar på sina håll, så visar olika data på en högre ekonomisk aktivitet.

Enligt ekonomer på den tyska banken Berenberg, citerat av nyhetsbyrån Direkt, bottnade nedgången i Europa i mitten av februari. Om mönstret upprepas från i fjol, väntas ett kraftigt uppsving i takt med lättade restriktioner.