Internetsäkerhet

Kristine har testat ny sida om säkerhet på internet

3:02 min
  • Nu finns en ny hemsida där man kan få lära sig om säkerhet på internet.
  • Sidan är särskilt gjord för personer med intellektuell funktionsnedsättning och har utvecklats tillsammans med elever som har sådana diagnoser, på Mora Folkhögskola i Dalarna.
  • "Man lärde sig mycket om hur man ska bete sig på nätet" säger Kristine Petersson som har testat sidan. 

Nu finns en ny hemsida där man kan få lära sig om säkerhet på internet, så att man exempelvis slipper bli lurad på pengar. Sidan heter Nätsäkra och en av dem som har fått testa den är Kristine Petersson i Kalmar:
– Det var jätteroligt och man lärde sig mycket och får se på filmerna hur man ska bete sig på nätet, säger Kristine Petersson.

Anpassad för personer med IF

Den nya hemsidan är särskilt gjord för personer med intellektuell funktionsnedsättning och har utvecklats tillsammans med elever som har sådana diagnoser på Mora Folkhögskola i Dalarna

På sidan går det både att se små filmer, läsa och lyssna på information. Och så kan man få göra olika övningar, berättar Kristine:
– En var en sån här med bluffnyheter, sant eller falskt.

Så att man får lära sig om att det finns nyheter som inte är på riktigt?
– Ja, det var faktiskt mycket intressant, var det. Jag tryckte sant eller falskt, jag hade nästan alla rätt. Och sen, jo, det var faktiskt bra, det var ju små filmer också, säger Kristine.

Lära sig om risker

Vi gör allt mer på internet och Kristine berättar vad hon brukar göra:
– Jättemycket. Jag har lagt in mina recept på lättläst och med bilder, Youtube och pussel.

Det finns mycket kul på internet, men också många risker som gör att man kan bli lurad. Vissa kanske vill lura dig att visa dig naken eller vill lura dig på pengar. Så på hemsidan får man till exempel fundera på hur man ska göra om någon som man lärt känna på internet vill att man ska skicka pengar eller träffas i verkligheten:
– Det ska man vara försiktig med, ja, att man inte ska göra det, säger Kristine Petersson.

Råd om hur man kan göra

Om man ändå blir lurad på internet så kan man också få råd på sidan om var man kan söka hjälp.

Kristine Petersson är också med i styrelsen för Inre Ringen som är en förening för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Och hon vill att flera som är med där ska få lära sig om nätsäkerhet:
– Vi ska ha styrelsemöte nästa lördag. Då ska jag berätta om den sidan, tänkte jag. Jag tycker att det är jättebra, så att man inte går och råkar illa ut.

Vem tror du behöver en sån här sida?
– Jag tycker nog alla, både barn, ungdomar, vuxna och även personal på daglig verksamhet och på boenden, säger Kristine Petersson till Klartext.