Från Damaskusområdet

Kritik i Danmark mot att syrier blir av med uppehållstillstånd

1:59 min
  • Både inom det socialdemokratiska regeringspartiet och bland dess stödpartier finns missnöje med beslutet att dra in uppehållstillstånd för vissa syrier från Damaskusområdet.
  • Det danska beslutet har fått stor internationell uppmärksamhet, men varken det eller kritiken har påverkat Socialdemokraternas inställning.
  • ”Det finns en bred majoritet i Folketinget för den politik vi för”, säger Rasmus Stoklund, partiets talesperson i utlänningsfrågor.

Det har hållits flera demonstrationer runt om i Danmark och både inom det socialdemokratiska regeringspartiet och bland dess stödpartier finns missnöje, med det danska beslutet att dra in uppehållstillstånd för vissa syrier från Damaskusområdet

– När vi kom 2014  sade de att vi var de nya danskarna, det var en lögn säger 25-åriga Faeza Satouf, som redan fått beskedet att hon inte längre får stanna i landet. Hon är från Damaskusområdet och anses till skillnad från resten av sin familj inte ha ett individuellt skyddsbehov, därför har hennes uppehållstillstånd inte förlängts.

Danmark gör som enda EU-land förutom möjligtvis Ungern nu bedömningen att just Damaskusområdet är  tillräckligt säkert för flyktingar att återvända. Ett beslut som fått stor internationell uppmärksamhet. Totalt beräknas cirka 500 syrier i Danmark nu riskera att mista sina uppehållstillstånd.

I Danmark har kritiken vuxit. Flera demonstrationer har hållits runtom i landet, lokalavdelningar inom det socialdemokratiska regeringspartiet har skrivit protestbrev, och även regeringens stödpartier är starkt kritiska.

– Att Danmark agerar ensamt är både meningslöst och hjärtlöst, säger Kristian Hegaard, talesperson i utlänningsfrågor för socialliberala Radikale Venstre.

Men kritiken kommer inte få Socialdemokraterna att ändra sig, säger partiets talesperson i utlänningsfrågor. Rasmus Stoklund

– Det finns en bred majoritet i Folketinget för den politik vi för, säger han.

Syrier som får sitt uppehållstillstånd indraget kommer inte tvingas till Syrien, Danmark har inget avtal med Assad-regimen. Om de inte reser frivilligt kommer de istället sättas på utresecenter på obestämd tid. Där får man varken arbeta eller utbilda sig och det är något som nu kan vänta Faeza Satouf.

– Jag har inte gjort något olagligt, varför ska jag straffas?

Men utresecenter är nödvändiga enligt Rasmus Stoklund.

– Om man motsätter sig att resa frivilligt måste det ha konsekvenser, annars är våra lagar betydelselösa, säger han.