Palestina

Kritik mot att politiker och kändisar gått före i vaccinationskön

2:20 min
  • Den palestinska myndigheten får skarp kritik för att politiker, fotbollsspelare och journalister har fått gå före i vaccinationskön.
  • Det ska ha skett trotts att myndigheten lovat att äldre hälsovårdsarbetare skulle prioriteras.
  • Den palestinska myndigheten, som har begränsad tillgång till Covid-19 vaccin hade lovat att hälsovårdsarbetare och äldre skulle prioriteras.

”Den palestinska myndigheten har valt att vaccinera topptjänstemän, politiker och deras släktingar, vår system är så korrupt”, säger den palestinsk människorättsaktivisten Issa Amro.

Som ekot kunde berätta redan i onsdags, har den Palestinska människorättsorganisationen ICHR dokumenterat fall där vaccin gått till kändisar, politikers släktingar, höga tjänstemän, fotbollsspelare och journalister, samtidigt som tillgången på vaccin är begränsad.

Hittills har endast 6000 palestinier vaccinerats mot Covid 19, med vaccin från bland andra världshälsoorganisationen WHO och Israel. Israel som kritiserats av FN för att inte ha bidragit vaccinering av palestinierna, har nu börjat vaccinera palestinska arbetare som pendlar till Israel och försett PA med ett antal vaccindoser som den palestinska myndigheten nu anklagas för att ha använt felaktigt.

Den svenska biståndsorganisationen Diakonia, har i en detaljerad rapport gått igenom vem som bär ansvaret för att förse palestinier under ockupation med vaccin. Enligt Genèvekonventionen och internationell rätt faller ansvaret på Israel, men i Osloavtalet från 1993, står det att det är den palestinska myndigheten som ansvarar för palestiniernas hälsovård.

Men enligt Joakim Wohlfeil på Diakonia, faller ansvaret på alla parter att samarbeta under en pandemi.


”Den internationella rätten är tydlig med att civilbefolkningen även under en konflikt har rätt till sjukvård och det här är ett ansvar som faller på de olika parterna, i det här fallet Israel, Palestinska myndigheten och Hamas. Sen är det upp till den palestinska mydnigheten att sjukvården ska levereras icke-diskriminerande och med högsta medicinska standard och då måste man självklart prioritera människor med höga medicinska behov och inte höga politiker och deras vänner”, Joakim Wohlfeil på Diakonia