Kritik mot flera ministrar i den nya regeringen

3:58 min

Flera ministrar i den nya regeringen har fått mycket kritik. Det är ministrarna Annika Strandhäll, Tomas Eneroth och Ida Karkiainen.

Statsminister Magdalena Andersson presenterade sin nya regering förra veckan. Samma dag började en åklagare undersöka om ministern för infrastruktur, har begått ett brott. Han heter Tomas Eneroth. Han hade strukit en kvinna över ryggen på ett sätt som var kränkande för henne. Han blev misstänkt för brottet sexuellt ofredande. Flera politiker i partiet Socialdemokraterna ville att Tomas Eneroth skulle sluta som minister.

Idag lades undersökningen ner. Tomas Eneroth är inte misstänkt för brott längre. Han har bett kvinnan om ursäkt. Statsminister Magdalena Andersson tror på att han inte menade att kränka kvinnan. Det har hon sagt i Ekot.

– Tomas Eneroth har bett kvinnan om ursäkt. Han är tydlig med att det var oavsiktligt från hans sida och jag ser ingen anledning att inte tro på det.

Den nya klimat och miljöministern Annika Strandhäll har fått kritik för skulder hos kronofogden. Samma dag som den nya regeringen presenterades skrev tidningen Aftonbladet om en räkning som hon inte hade betalat. Sedan rapporterade TV4 att ministern hade flera räkningar hos Kronofogden. Annika Strandhäll sade i P1 morgon att hon missat att betala räkningarna efter att hennes man dog.

– Jag har ju bakom mig en otroligt turbulent tid i vår familj och har väl fokuserat kanske mer på mitt och barnens mående och den omställning som det inneburit för oss.

Och i måndags publicerade tidningen Expressen en bild på den nya unga civilministern Ida Karkiainen. Det var när hon var tonåring i Haparanda i Norrbotten. Karkiainen gör en "hitlerhälsning" på en fest. Tidningen skriver också om hennes sambo. Han spelar musik i ett nationalistiskt metalband.

Karkiainen får kritik för att hon spelat rasistisk musik hemma, så kallad vitmaktmusik och för symboler för vitmaktrörelsen. Men det är inte sant, säger hon själv i P1-morgon.

- I våran lägenhet har vi aldrig haft och tillåtit någon vitmaktmiljö. Jag står för alla människors lika värde och har tagit avstånd från rasism.

Statsminister Magdalena Andersson säger att hon har fullt förtroende för civilminister Ida Karkiainen.