#Sametinget

Kronprinsessan Victoria till Sametinget

0:58 min

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel kommer till Sametingets åttonde öppnande i höst.

Här ser du glimtar från Sametingets öppnande 2009 i Kiruna och 2017 i Östersund, där kronprinsessan deltog.

Kronprinsessan Victoria och hennes man prins Daniel kommer till Sametingets åttonde öppnande i höst. Sametingets öppnande av åttonde mandatperioden sker i Liksjuo/Lycksele den första september.

– Självklart är det roligt och en stor ära. Kungafamiljen har alltid deltagit i Sametingets öppnanden, förutom ett öppnande, säger Sametingets ordförande Paulus Kuoljok (SáR).

Kronprinsessan Victoria har deltagit i två tidigare öppnanden, i Giron/Kiruna 2009 och i Staare/Östersund 2017. I år ska även hennes man prins Daniel följa med.

– Jag hoppas att hon har på sig kolten, säger Paulus Kuoljok.

Förväntar du dig att prins Daniel även ska ha kolt på sig?

– Nä, det är inte riktigt samma och lika viktigt. Viktigast att kronprinsessan har kolt.

Som brukligt vid tidigare öppnanden så är inbjudningar skickade till Sveriges statsminister (reds amn Stefan Löfven (s)).

– Vi har inte fått svar av honom än. Men jag tror inte han kommer, då kultur- och demokratiminister Amanda Lind har meddelat att hon kommer på öppnandet, säger Sametingets ordförande Paulus Kuoljok.

Hovet bekräftar att Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel tackat ja till att närvara vid Sametingets öppnande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio