Kyckling i citronsås

olivolja

1 gul lök

2–3 selleristjälkar

2–3 morötter

3 vitlöksklyftor

några rosmarinkvistar

5 lagerblad

2 citroner

1 färsk kyckling

salt

svartpeppar

mjöl

solrosolja eller rapsolja

1 dl torrt vitt vin

5 dl vatten

Finhacka gul lök, selleri och morötter. Hetta upp olivolja i en panna. Fräs löken mjuk utan att ta färg. Lägg i selleri och fräs mjuk utan att ta färg. Lägg i morötter och fräs mjuk utan att ta färg. Krossa och skala vitlöksklyftorna och låt fräsa med. Tillsätt rosmarin, lagerblad och en stor bit citronskal utan det vita.

Samtidigt som grönsakerna fräser: stycka kycklingen i 8 delar. Salta och mal över svartpeppar. Doppa i mjöl runt om. Skaka av överflödigt mjöl. Hetta upp solrosolja eller rapsolja i en annan panna. Bryn kycklingen runt om på hög värme till fin färg. Lägg över kycklingen i grönsakspannan. Dela citronerna och pressa saften över kycklingen. Tryck ner de urpressade citronerna i pannan. Tillsätt vin, höj temperaturen och låt det koka in. Tillsätt vatten, låt koka upp och sänk sedan till låg temperatur. Lägg ett lock på glänt och låt småputtra ca 1 timme så att smakerna utvecklas. Låt såsen koka ihop och bli simmig.