
Länsförsäkringar spårade webb-besök utan godkännande
- Länsförsäkringar har använt flera så kallade spårningsverktyg på sin webbplats som skickat information om besöken till utomstående företag.
- Ekots granskning visar att spårningen har skett utan besökarnas godkännande – trots att EU-domstolen kräver det.
- ”Det är naturligtvis olyckligt och inte alls bra”, säger Susanne Bergh som är ansvarig för kundmötet hos Länsförsäkringar.
Som att sitta bakom besökarens axel och titta på. Så beskriver ett företag den produkt som Länsförsäkringar använt för att spela in besök på sin webbplats.
På vissa delar av sajten har varje musklick och musrörelse spelats in och skickats till det externa företaget. Uppgifterna har samlats in så att Länsförsäkringar fått veta hur besökarna har använt webbplatsen.
Fram till för några dagar sedan använde Länsförsäkringar en handfull så kallade spårningsverktyg på den del av sajten som inte kräver inloggning.
Användningen av bland annat Facebooks verktyg har gått ut på att rikta annonser, säger Susanne Bergh som är ansvarig för kundmötet och en del av Länsförsäkringars företagsledning.
– Det handlar ju om att vi vill kunna ge erbjudanden till kunderna, och tips och information om sådant som kunden har ett intresse för, säger hon.
Ekot har kunnat se att den som fyllde i en bolånekalkyl på Länsförsäkringars webbplats fick sin mejladress, telefonnummer och namn skickade till Facebook.
Uppgifterna skickas inte till Facebook i klartext, men innehåller den information de behöver för att utöka kunskapen om sina användare – och i förlängningen erbjuda skräddarsydd reklam.
Länsförsäkringar uppger i ett pressmeddelande att just den sortens delning med Facebook skett på grund av ett handhavandefel och att den anmälts till Integritetsskyddsmyndigheten.
Att spåra sina hemsidebesökare är varken ovanligt eller olagligt, men enligt EU-domstolen måste den som äger hemsidan ha besökarens godkännande innan spårningen sätter igång.
Hos Länsförsäkringar har samtliga verktyg satt igång utan besökarens godkännande.
Den enda period under vilken Länsförsäkringar säger sig ha bett om besökarnas godkännande är under tre dagar i april i år.
Företaget uppger att man tog bort möjligheten på grund av tekniska problem.
– Det är naturligtvis olyckligt och inte alls bra, säger Susanne Bergh.
Spårningen fortsatte trots att den återigen skedde utan att besökarna fick något att säga till om.
Får man göra det?
– Nej det får du naturligtvis inte göra om du läser lagboken. Då är det naturligtvis så att det får man inte göra, säger Susanne Bergh.
Efter intervjun med Ekot har Länsförsäkringar gjort flera förändringar på sin webbplats. Numera har vissa verktyg tagits bort och spårningen börjar först efter att besökarna godkänt den.