LARS NORÈN (1944-2021)

Dramatikern Lars Norén död

2:00 min

Dramatikern, poeten och författaren Lars Norén är död. Lars Norén var en av Sveriges internationellt mest framgångsrika dramatiker och skrev under 60 år både poesi, skönlitteratur och dramatik.

"Jag växte upp på ett hotell på tre klasser. första klass, andra klass, tredje klass, matsal, ölhall och gästrum. Det va oerhört mycket människor där från alla möjliga kategorier i samhället. Ölgubbar som söp upp sina gårdar. Rika människor från Malmö och Lund som kom och åt middagar, bröllop, begravningar."

Lars Norén föddes 1944 och fick redan som 16-åring sin första anställning på Dramaten i Stockholm. 1963 debuterade han med diktsamlingen "Syrener, snö", då var han bara 19 år gammal. Diktsamlingen gav honom ett erkännande som en av Sverige mest originella poeter.

Det stora genombrottet som dramatiker kom med pjäsen "Natten är dagens mor" som hade premiär 1982 och var ett delvis självbiografiskt drama på den skånska landsbygden.

I början av tjugohundratalet började Lars Norén arbeta som regissör och teaterchef vid Dramaten och Riksteatern. Han hade då gjort sig ett namn som en internationellt framgångsrik dramatiker och var på den tiden en av Sveriges mest spelade regissörer utomlands.

Många minns nog den häftiga debatten som blossade upp efter pjäsen "Sju tre" – där verkliga fångar deltog på scenen och gav röst åt sina nazistiska idéer.

Det hela urartade när en av fångarna flydde och blev delaktig i polismorden i Malexander.

Kritiken mot Norén och hans medarbetare var inte nådig, vilket ledde till att han drog sig tillbaka från offentlighetens ljus.

Och det var då som han började skriva sina omdebatterade dagböcker. 2008 gav Norén ut tegelstenen "En dramatikers dagbok" – en 1680 sidor lång självutlämnande och uppläxande dagbok över åren som varit.

2016 gav Norén ut diktsamlingen "Stoft" – efter mer än 30 års frånvaro från poesiscenen.