Restriktioner

Lättade restriktioner: Det här är efterlängtat

1:53 min

I dag höll regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten en presskonferens där de beskrev när och vilka corona-restriktioner planeras att lättas.

– Vi börjar nu skymta början till slutet. Låt oss nu fortsätta göra det här tillsammans, tills den dagen då vi kan säga att det är över, sa Stefan Löfven vid dagens pressträff om lättnader för corona-restriktionerna i samhället. 

Regeringens plan är att avveckla coronabegränsningarna i fem steg. Planen grundar sig på smittläget, belastningen inom vården och vaccinationsgraden.

Går alla tre åt rätt håll så kan det vara dags för nästa steg där man lättar på rådande restriktioner.

På tisdag den 1 juni så blir det till exempel tillåtet med sittande publik på 50 personer inomhus, och upp till 500 personer utomhus. Krogarnas öppettider förlängs till även till klockan 22.30.

Något som Desirée Ravan, platschef på en restaurang i Göteborg, välkomnar.

– Efter att ha fått stänga 20.00 sedan hösten, när vi delvis har haft ett näringsförbud mer eller mindre, så tycker vi att 22.30 är helt underbart, säger Desirée Ravan.

Om vi sköter oss så följer steg två den 1 juli där deltagartaket höjs på olika arrangemang och det blir lättare att umgås igen.

– Här är beskedet att Folkhälsomyndigheten kommer att ta bort rådet om att endast umgänge i den närmaste kretsen ska ske. Men uppmaningen är fortfarande att det är bättre att ses utomhus, säger socialminister Lena Hallengren.          

Frida Ganhed är verksamhetsledare för Gotlands förenade besöksnäring och tror att lättnaderna kommer att ha en positiv effekt för turismen i sommar.

– Det känns ju jättebra att vi har lite mer att hålla oss i och vet hur vi ska planera våra verksamheter. Så det här är efterlängtat, framförallt inom besöksnäringen, säger Frida Ganshed.

I mitten av juli följer steg tre och därefter ytterligare lättnader i september enligt socialminister Lena Hallengren.

– Ja då tas begränsningarna för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar bort helt. Öppettiderna på serveringsställen kommer inte att begränsas och kraven på maxantal per sällskap eller avstånd mellan borden inomhus tas bort. Slutligen är det som beskrivs som steg fem, ja då stryks återstående restriktioner, säger Lena Hallengren.