Lättare coronaregler från 1 juni

3:14 min

Sverige är på väg till ett mer normalt liv, efter corona. Det säger regeringen och Folkhälsomyndigheten idag. Reglerna kommer att lätta i flera steg, ju mer smittan minskar. Det första steget blir den 1 juni. Då får lite fler personer samlas på evenemang utomhus och restauranger får ha öppet längre på kvällen.

Läget är fortfarande allvarligt, och många smittas av coronaviruset. Men det går åt rätt håll. Smittan minskar och fler och fler människor vaccineras. Därför kan Sverige börja öppna samhället lite mer snart. Det säger Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson.

– Så trots det allvarliga läget så finns det enligt Folkhälsomyndighetens uppfattning anledning att redan inom kort ta de första små stegen mot öppning, säger Johan Carlson.

Den 1 juni ändras en del regler för hur människor får samlas. Idag får man bara vara 8 personer på exempelvis sporttävlingar, gudstjänster, teater och konserter. Men från 1 juni kommer fler att få samlas på en del sådana evenemang. Det får till exempel vara mer publik på evenemang utomhus än inomhus. Och det får vara mer publik om alla sitter ner på en egen plats, än om alla står upp. Reglerna blir olika, eftersom risken för smitta inte är lika stor överallt.

Restauranger och barer får också ha öppet lite längre på kvällen, fram till 22.30. Och nöjesparker som Liseberg och Gröna Lund kan öppna, men de får inte släppa in lika många besökare som vanligt.

Det här är första steget i hur Sverige ska öppna samhället och gå tillbaka till ett mer normalt liv. I september kan vi börja leva ett mer normalt liv igen, tror Folkhälsomyndigheten och regeringen. Men bara om folk följer de regler som finns för att minska smittan, och om alla som kan vaccinera sig gör det. Det säger statsminister Stefan Löfven.

– Om alla fortsätter att följa regler och restriktioner som gäller, och om vaccinationerna löper som de ska, så kan vi sannolikt återgå till en mer normal tillvaro i september, säger Stefan Löfven.