EUROPAPARLAMENTET

Liberaler vill att Ullenhag gör politisk comeback i EU-valet

2:01 min
  • Ledande företrädare i Liberalerna vill att partiveteranen Erik Ullenhag ska göra politisk comeback – som toppnamn i det kommande valet till Europaparlamentet. Det uppger Ekots källor.

  • Samtidigt har Liberalernas nuvarande EU-parlamentariker Karin Karlsbro meddelat att hon vill fortsätta sitt uppdrag i Bryssel.

  • Valet till Europaparlamentet äger rum i juni nästa år, och i mitten av oktober ska Liberalernas nomineringskommitté presentera ett förslag till valsedel

På måndag kan landets Liberaler börja nominera sina favoritkandidater inför Europaparlamentsvalet, som äger rum i juni nästa år. Partiets nuvarande EU-parlamentariker - Karin Karlsbro - var förstanamn i det förra valet 2019 och har meddelat att hon gärna sitter kvar ytterligare en mandatperiod. Men enligt uppgifter till Ekot vill en rad högt uppsatta Liberaler att listan ska toppas av ett annat namn. Det handlar om Erik Ullenhag, som i dag är ambassadör i Israel, men tidigare varit bland annat partisekreterare och statsråd. Han var också en av kandidaterna till posten som partiledare efter Jan Björklund.

Enligt flera personer som Ekot pratat med skulle Erik Ullenhag vara ett dragplåster för Liberalerna i EU-valrörelsen. I det senaste valet fick partiet bara 4 procent av rösterna, och klarade spärren precis. Just nu görs ihärdiga försök från olika håll för att få Erik Ullenhag att ställa upp.

Han uppges ännu inte ha givit något besked om han tänker kandidera eller inte.

Samtidigt finns det invändningar mot Karin Karlsbro, som inte är kopplade till hennes insats som EU-parlamentariker, utan det handlar om den kritik hon återkommande för fram mot Sverigedemokraterna, både internt och externt. Från centralt håll uppfattas hon som "besvärlig", säger en person.

Ingen av de Liberaler som Ekot varit i kontakt med vill intervjuas på band.

I mitten av oktober ska Liberalernas nomineringskommitté presentera förslaget till valsedel - och på landsmötet i november ska listan klubbas.

Ekot har utan framgång sökt Erik Ullenhag.