Liberalerna får det minsta stödet någonsin

3:38 min

Partiet Liberalerna får det minsta stödet någonsin, i en ny opinionundersökning. SCB har frågat vilket parti folk vill rösta på. Bara 2,5 procent svarade Liberalerna. Det finns en risk att de åker ut ur riksdagen nästa val.

Myndigheten Statistiska Centralbyrån, SCB, gör en stor opinionsundersökning två gånger varje år. Nästan 5000 personer svarar på vilket parti de skulle rösta på, om det var val nu. Undersökningarna görs i november och i maj.

I den förra undersökningen fick Liberalerna det minsta stödet de någonsin fått i SCB:s undersökning. Och nu får de alltså ännu mindre stöd: 2,5 procent.

För ett par månader sedan sa Liberalerna att de inte vill samarbeta med Socialdemokraterna längre, efter nästa val. De vill att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ska bli ny statsminister. Och de kan samarbeta med Sverigedemokraterna för att det ska lyckas. Efter att Liberalerna bestämde detta så är det ännu färre som vill rösta partiet.

En del väljare lämnar Liberalerna eftersom partiet har gått lite till höger i sin politik. Och en del väljare lämnar partiet för att det är svårt att förstå vad som är unikt med deras politik. Det säger politikexperten Tomas Ramberg, på Ekot.

– Det måste bli en utveckling där man förklarar för väljarna varför partiet behövs. Det har man inte lyckats med. Det är oklart för väljarna vad man ska ha Liberalerna till. Tillför de någonting som inte andra partier gör?

Stödet för Centerpartiet ökar däremot. De får 9,5 procent, och det är nästan två procentenheter mer än i förra undersökningen. Centerpartiet har sagt att de vägrar att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Ett parti måste få fyra procent i ett val för att få plats i riksdagen. Just nu ligger alltså Liberalerna långt under det. Miljöpartiet får också mindre än fyra procent stöd i undersökningen. De får 3,8 procent.

Stödet för Moderaterna och Sverigedemokraterna har ökat lite. Moderaterna är det näst största partiet, med 22,4 procent. Sverigedemokraterna är det tredje största partiet, med 18,9 procent. Socialdemokraterna är fortfarande det största partiet, med 28,2 procent. Det är lite mindre än i den förra undersökningen.

Nästa val till riksdagen är i september 2022.