Lite fler behöver vård på sjukhus för covid-19

3:27 min

Coronasmittan fortsätter att öka i Sverige. Lite fler behöver nu vård på sjukhus. Att vaccinera sig är det bästa sättet att hjälpa till att stoppa pandemin, säger Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten.

– Så vänta inte med att vaccinera dig. Skydda dig själv, och skydda andra mot allvarlig sjukdom. Kom också ihåg att ta den andra dosen. Det är först då du får ett högt och långvarigt skydd. Och det är först med en väldigt hög vaccinationsgrad i samhället som smittspridningen minskar, och behovet av sjukhusvård. Vi ser ju såklart redan effekter, men för att nå så långt vi behöver så behöver fler vaccinera sig. Och det är en förutsättning för att vi ska kunna avveckla de restriktioner som fortsatt finns i samhället, säger Sara Byfors.

För några veckor sedan började man vaccinera ungdomar från 16 år. Nu har nästan 40 procent av dem fått sin första dos. Totalt har drygt 80 procent av alla vuxna fått minst en dos vaccin, och nästan 62 procent har fått två doser.

De flesta som smittas nu är yngre, säger Folkhälsomyndigheten. Förra veckan var 73 procent av de smittade 40 år och yngre. Och det ökade allra mest bland 20- till 29-åringar. En anledning är att det är färre som är helt vaccinerade i de yngre åldrarna, säger Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten.

Nu ökar också antalet som behöver vård på sjukhus för covid-19 lite. Ungefär 170 coronasmittade personer får just nu vård på vanligt sjukhus, och det är 36 personer fler än förra veckan. Drygt 30 personer får intensivvård, och det är några fler än förra veckan. De flesta som har behövt intensivvård för covid-19 var ovaccinerade.

Folkhälsomyndigheten planerar inte att införa nya restriktioner mot smittan just nu, säger Sara Byfors. Men det är viktigt att fortsätta följa de restriktioner och regler som finns, säger hon.

– Håll avstånd till andra, både inomhus och utomhus, men särskilt inomhus. Och försök umgås så smittsäkert du kan med andra. Och om du känner minsta symtom, stanna hemma och testa dig, även om du bara känner dig lite sjuk. Arbeta hemma om det finns möjlighet. Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, säger Sara Byfors.

Flera länder i Europa har ganska stor smittspridning just nu. Har man rest till länder utanför norden så ska man också testa sig när man kommer hem, säger Folkhälsomyndigheten. Även om man inte har symtom.

Det är fortfarande väldigt få som dör med covid-19 i Sverige. Totalt har 14 662 smittade personer dött.