Pressmeddelande 2021-03-29

Litteraturveckan i P1: Här är de nominerade till Sveriges Radios Novellpris 2021

Nu är det klart vilka fem noveller som nominerats till Sveriges Radios Novellpris 2021. Karin Smirnoff, Gustav Tegby, Simon Issát Marainen, Björn Runge och Margareta Lindholm har skrivit novellerna och nu är det lyssnarna som avgör vem som vinner. Sveriges Radios novellpris delas ut 23 april tillsammans  med Sveriges Radios Romanpris och Lyrikpris.

Under det gångna året har tolv noveller specialskrivits för Sveriges Radio. Nu har en jury nominerat fem av novellerna till Sveriges Radios Novellpris 2021.*

De fem novellerna är:

  • ”Missing People” av Karin Smirnoff (uppläsning: Maja Runeberg)
  • ”Borlängechampagne” av Gustav Tegby (uppläsning: Sven Björklund)
  • ”Áddjá och renen” av Simon Issát Marainen (i uppläsning av författaren)
  • ”John Lennons glasögon” av Björn Runge (uppläsning: Peter Andersson)
  • ”Syskonen” av Margareta Lindholm (uppläsning: Sara Arnia)

Det är lyssnarna som avgör vem som vinner och röstningen sker på http://sverigesradio.se/litteraturveckaniP1 med start i dag 29 mars. Vinnaren presenteras i P1 23 april, 18.15.

Samtliga fem nominerade noveller finns att lyssna till på hemsidan och i Sveriges Radio Play. De sänds också i P1 12 april – 16 april kl. 11.35 och 19.35.

Röstningen pågår till och med söndag 18 april.

Litteraturveckan i P1 
Litteraturveckan i P1 den 19-23 april är en hel vecka med läsandet och lyssnarna i fokus. Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris är en del av litteraturveckan och delas ut den 23 april 18.15. Värd för Litteraturveckan i P1 är Marie Lundström.

Om Sveriges Radios Novellpris
Priset instiftades 2002 eftersom genren med uppläsning av litterära texter, inte minst i det korta formatet, lämpar sig så väl för radio. Förra årets vinnare blev Khaled Alesmael. Under årens lopp har författare som Annika Norlin, Lina Ekdahl, Stina Stoor, Håkan Nesser, Arkan Asaad och Beate Grimsrud tilldelats Sveriges Radios novellpris.

*Nomineringsjuryn bestod i år av fyra bokcirklar: ”Svavel” i Jönköping, ”Astrid” i Umeå, ”Kapitelslukarklanen BK” i Piteå, och ”Salongen” i Göteborg.

Pressbilder:

Karin Smirnoff Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Gustav Tegby Foto: Pontus Bergman/Sveriges Radio

Simon Issát Marainen Foto: Joseph Knevel/Sveriges Radio

Björn Runge Foto: Stellan Runge

Margareta Lindholm Foto: Hampus Lindholm


För mer information, vänligen kontakta:

Joseph Knevel, projektledare
joseph.knevel@sverigesradio.se 
070-999 62 48

Eva Sahlin, bitr. presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se
070-684 18 52