Pressmeddelande 2021-04-23

Litteraturveckan i P1: Här är vinnarna av Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris 2021

Sveriges Radios Romanpris går till Hanna Nordenhök för ”Caesaria”, Sveriges Radios Lyrikpris till Birgitta Lillpers för diktsamlingen ”Kälda” och Sveriges Radios Novellpris till Karin Smirnoff för radionovellen ”Missing people”.

Sveriges Radios Romanpris går till Hanna Nordenhök för Caesaria
Lyssnarjuryns motivering*: För en mörk berättelse som genom sitt poetiska språk blir till en vacker läsupplevelse.

– Det känns väldigt roligt, inte minst eftersom det är ett så underbart pris, ett av de finaste vi har i mitt tycke. Att det är läsarna som avgör. Det gör mig glad att min kejsarflicka, som jag brukar kalla Caesaria, har nått fram till dem, lyckats beröra. Också en ära att ha varit nominerad tillsammans med så fina författare. Jag skrev den här boken som i ett drömrus och visste inte riktigt vad det var jag hade skrivit efteråt. Att den har talat till den här läsarjuryn är en lite magisk känsla, som alltid när det ensamma skrivandet, genom boken, får ge sig ut i världen på egen hand, säger Hanna Nordenhök.

Sveriges Radios Lyrikpris går till Birgitta Lillpers för Kälda
Kritikerjuryns motivering till nomineringen**: För att den placerar stövlarna mitt i lyrikens källåder och livets flöde. Ur det handfasta arbetet med att tvätta en vattenkälla skopar poeten upp avskalad klarhet och skimrande mångtydighet. Med en sällsynt omsorg om orden vidgas omhändertagandet om det nära till en akut angelägen fråga om vår överlevnad.

– Det är mycket glädjande att boken, liten som den är, blivit sedd och hörd och får nå ut lite mer, på det här viset. Poesin är ju rätt trängd och allt går så fort och kommer lätt bort och försvinner. Och att Kälda-dikterna får ljuda är roligt; en så viktig del av dikters betydelse ligger ju där, i klangen, säger Birgitta Lillpers.

Sveriges Radios Novellpris går till Karin Smirnoff för Missing people
Nomineringsjuryns motivering***: Han fick sälja skotern för att ha råd med handpenning till stugan i Västerbotten. De köpte huset för ha en plats att bara vara på, de två. Under en ordknapp yta formar Karin Smirnoff en effektiv berättelse som är både smärtsam och överraskande. Maja Runeberg läser denna spännande radionovell med både värme och nerv.

– Det är lyssnarpriser som är roligast att få – det är väldigt fint att känna att det man gör når ut!. Det är en relationsnovell men jag har lite svårt att beskriva vad den handlar om – jag har bara försökt skriva ihop något som kändes bra, säger Karin Smirnoff.

Mer om Hanna Nordenhök
Hanna Nordenhök debuterade med pjäsen ”I henne, och hon fylldes” som sändes i Radioteatern 2005. 2007 utkom hon med diktsamlingen ”Hiatus” och 2011 kom hennes första roman, ”Promenaderna i Dalby Hage”. Hanna Nordenhök har tilldelats flera priser, bland annat GP:s litteraturpris och Samfundet de Nios julpris.

Mer om Birgitta Lillpers
Birgitta Lillpers debuterade 1982 med ”Stämnoja” och genombrottet kom med diktsamlingen ”Besök på en främmande kennel” 1990. Hon har tilldelats ett stort antal priser, bland annat Aftonbladets litteraturpris och Samfundet De Nios Stora Pris. Sveriges Radios Lyrikpris har Birgitta Lillpers fått en gång tidigare, 1992.

Mer om Karin Smirnoff
Karin Smirnoff debuterade 2018 med romanen ”Jag for ner till bror” som är den första i en trilogi. Debuten nominerades till Augustpriset 2018 och utsågs också till bästa roman av Svenska Bokhandelsmedhjälpare-föreningen (BMF). 2019 kom del två i trilogin, ”Vi for upp med mor” och 2020 den avslutande delen ”Sen for jag hem”.

Om Sveriges Radios Romanpris 
Delas i år ut för 28:e gången. Det unika med priset är lyssnarjuryn som består av representanter från ett antal bokcirklar. Juryn diskuterar de nominerade romanerna och utser tillsammans pristagaren. Prissumman är på 30 000 kronor. 2020 gick priset till Nina Wähä för ”Testamente”.

Om Sveriges Radios Lyrikpris
Landets äldsta lyrikpris och ett av de mest välrenommerade. Första pristagaren var Nelly Sachs 1958. Prissumman är på 30 000 kronor. 2020 gick priset till ”Marginalia/Xterminalia” av Johan Jönson.

Om Sveriges Radios Novellpris
Instiftades 2002. Under det gångna året har tolv noveller specialskrivits för Sveriges Radio. Juryn, som i år bestod av fyra bokcirklar, nominerade fem av novellerna och sedan röstade radiolyssnarna fram vinnaren. Prissumman är på 30 000 kronor. 2020 gick priset till ”En tygväska med damaskustryck” av Khaled Alesmael.

* Lyssnarjuryn bestod av Josefin Månsson, Fredrik Holstein, Inger Eklind och Sven-Eric Bergman.

** Lyrikprisjuryn bestod av Per Engström, Ann Lingebrandt, Khashayar Naderehvandi, Niklas Söderberg samt Johan Jönson (pristagare 2020). Sammankallande: Lena Birgersdotter, Sveriges Radio.

***Nomineringsjuryn bestod av bokcirklarna ”Svavel” i Jönköping, ”Astrid” i Umeå, ”Kapitelslukarklanen BK” i Piteå, och ”Salongen” i Göteborg

Pressbilder:

Hanna Nordenhök Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Hanna Nordenhök Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Birgitta Lillpers Foto: Gunnel Johansson

Karin Smirnoff Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

För mer information, vänligen kontakta:

Anders Backlund, projektledare
anders.backlund@sverigesradio.se
08-784 17 91

Eva Sahlin, pressansvarig
eva.sahlin@sverigesradio.se 
070-684 18 52