Pressmeddelande 2021-04-19

Litteraturveckan i P1: Kulturnytt om svenskarnas läsvanor under pandemin – mer än var fjärde läser mer

I dag startar Litteraturveckan i P1 och inför den har Kulturnytt undersökt hur svenskarnas läsvanor förändrats under pandemin. 27 procent uppger att de läst mer än vanligt.

Litteraturveckan i P1 är en vecka med fokus på litteratur och läsande. Inför den har Kulturnytt, med hjälp av undersökningsföretaget Novus*, frågat svenskarna om deras läsvanor under pandemin. Sammanlagt uppger 27 procent att de läst mer än vanligt under pandemin.

– Statistik handlar ofta om försäljningssiffror, men den här undersökningen visar att läsandet har ökat väldigt mycket under pandemin. 19 procent av de tillfrågade har läst en till två böcker mer i månaden under det här året. De intervjuer vi gjort som uppföljning visar att läsandet varit viktigt både som sällskap och tidsfördriv, säger Kulturnytts agendaredaktör Ira Mallik.

Under hela Litteraturveckan återkommer Kulturnytt till undersökningen om läsvanor under pandemin.

–  Vi har också frågat om läsarna föredrar att lyssna eller att faktiskt läsa i bokstavlig betydelse. Sedan ser vi givetvis att det finns grupper som inte läser alls. Allt det här kommer vi redogöra för med statistik, och ge perspektiv på, under veckan som kommer, säger Ira Mallik.

Materialet publiceras även på https://sverigesradio.se/kultur

Om Litteraturveckan i P1
Litteraturveckan i P1 är en hel vecka som manifesterar litteraturen, läsarna och läsandet. 2021 genomförs den för femte året i rad. Mer info: https://sverigesradio.se/litteraturveckanip1 

* Novusundersökning genomförd 25 februari - 3 mars 2021. 1020 webbintervjuer i åldrarna 18-79 år.

Pressbild:

Diagram, svenskarnas läsvanor under pandemin

För mer information, vänligen kontakta:

Ira Mallik, agendaredaktör Kulturnytt
ira.mallik@sverigesradio.se  

Eva Sahlin, bitr. presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se 
070-684 18 52