Pressmeddelande 2021-02-01

Litteraturveckan i P1: Nomineringarna till Sveriges Radios Lyrikpris 2021

I april är det dags för Litteraturveckan i P1 som avslutas med utdelning av Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris den 23 april. Nu är det klart vilka fem titlar som nominerats till Sveriges Radios Lyrikpris.

Nominerade till Sveriges Radios Lyrikpris 2021

  • ”Konsten at med hvissa metodiska rörelser hemkalla en hädangången til lifvet” av Helena Boberg
  • ”Toposatopicus” av Krister Gustavsson
  • ”Under tiden” av Anna Hallberg
  • ”Kälda” av Birgitta Lillpers
  • ”På kyrkogården i södra Lappland” av Börje Lindström

Juryns motiveringar till nomineringarna*:

Konsten at med hvissa metodiska rörelser hemkalla en hädangången til lifvet nomineras för att den i en lekfull drift på dödligt allvar gör upp med historiens förtryckande syn på kvinnokroppen. Det är en svindlande besvärjelse där språket doppats i ålderdomlighet och typografin löper amok. Foster och tumörer, fruktsamhet och bräcklighet, födelse och död hopfogas till ett förtätat montage med överrumplande växtkraft.

Toposatopicus nomineras för att den med ett språk som glöder och blöder ristar det mänskliga lidandet i huden. Kött och skrift smälter samman i ursinnigt drypande bilder av sjukdom och sår, våld och vård. Kroppen blir ett sargat och exploaterat landskap som bär hela världens smärta.

Under tiden nomineras för att den oförtröttligt söker orden som fyller vardagen med innebörd. I ett sönderfallande språk med enastående precision får sorgearbetet elektrisk laddning. Lika oförsonligt som ömt betraktas livets vassa kanter och fångas alla nyanser av grått.

Kälda nomineras för att den placerar stövlarna mitt i lyrikens källåder och livets flöde. Ur det handfasta arbetet med att tvätta en vattenkälla skopar poeten upp avskalad klarhet och skimrande mångtydighet. Med en sällsynt omsorg om orden vidgas omhändertagandet om det nära till en akut angelägen fråga om vår överlevnad.

På kyrkogården i södra Lappland nomineras för att den låter de dödas röster frammana levande minnen där det alldagliga är granne med det storslagna. Med enkelhet och exakthet, värme och medkänsla utmejslas varje enskilt livsöde i ett färgrikt porträtt av en hel trakt. Ur gravarna stiger en fullödig sång som räddar berättelser ur glömskan och ger de dödas erfarenheter plats i våra liv.

OM SVERIGES RADIOS LYRIKPRIS 
Sveriges Radios lyrikpris är landets äldsta och ett av de mest välrenommerade. Prissumman är på 30 000 kronor. Första pristagaren var Nelly Sachs 1958. 2020 gick priset till Johan Jönson för Marginalia/Xterminalia. För alla tidigare vinnare – se pdf.

OM LITTERATURVECKAN I P1
Litteraturveckan i P1 är en hel vecka som manifesterar litteraturen, läsarna och läsandet. 2021 genomförs den för femte året i rad. Prisutdelningen av Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris äger rum fredag 23 april.

* Lyrikprisjuryn har i år bestått av följande poeter och litteraturkritiker: Per Engström, Ann Lingebrandt, Khashayar Naderehvandi, Niklas Söderberg samt Johan Jönson (pristagare 2020). Sammankallande: Lena Birgersdotter, Sveriges Radio.

Pressbilder:

Helena Boberg Foto: Lovisa Wanker

Krister Gustavsson Foto: Martin Andér

Anna Hallberg Foto: Caroline Andersson Renaud

Birgitta Lillpers Foto: Gunnel Johansson

Börje Lindström Foto: pressbild

För mer information, vänligen kontakta:

Anders Backlund, projektledare
anders.backlund@sverigesradio.se
08-784 17 91

Eva Sahlin, bitr. presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se 
070-684 18 52