PRESSMEDDELANDE 2021-11-19

Litteraturveckan i P1 söker bokcirklar i Skåne och Blekinge till Romanprisets lyssnarjury

Den 4-10 april 2022 är det dags för Litteraturveckan i P1. Veckan avslutas med utdelning av Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris. Redan nu söker P1 bokcirklar från Skåne och Blekinge som vill medverka i lyssnarjuryn, läsa romanerna som nomineras till Sveriges Radios Romanpris och välja en pristagare.

– Det här är ett enastående tillfälle för entusiastiska storläsare i de båda landskapen att få djupdyka i litteraturen, att vända och vrida på sidorna och att – i radio – komma fram till vilken bok de tycker ska få det fina priset. Att få bestämma lite helt enkelt, säger Lina Kalmteg som ska programleda jurysamtalen. 

– En unik chans till såväl strålglans som fördjupning. Bokcirklarna hittills vittnar om vilken kick deltagandet är: Ny läskraft i radiostudions ljus, säger Marie Lundström.

Fyra bokcirklar får chansen att utgöra lyssnarjuryn. Deltagarna får de fyra nominerade romanerna, som de läser och diskuterar på sina träffar. En person från varje cirkel ingår sedan i den slutliga lyssnarjury som diskuterar de nominerade böckerna i P1 och utser en pristagare.

Bokcirklar som vill vara med i lyssnarjuryn skriver en ansökan – gärna så snart som möjligt – och berättar vilka de är och varför de vill vara med. Senast 8 december vill romanpriset@sverigesradio.se få in ansökningarna.

Vilka fyra romaner som nomineras till Sveriges Radios Romanpris 2022 avslöjas 12 januari. Vinnaren avslöjas under litteraturveckans finaldagar.

Mer om Litteraturveckan i P1:
Litteraturveckan i P1 är en hel vecka som manifesterar litteraturen, läsarna och läsandet. 2022 genomförs den för sjätte året i rad. Prisutdelningen av Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris sker under litteraturveckan, vecka 14.

2021 gick Sveriges Radios Romanpris till Hanna Nordenhök för ”Caesaria”, Sveriges Radios Lyrikpris till Birgitta Lillpers för diktsamlingen ”Kälda” och Sveriges Radios Novellpris till Karin Smirnoff för radionovellen ”Missing people”.

Pressbild:

Marie Lundström och Lina Kalmteg Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

För mer information om lyssnarjuryn, vänligen kontakta

Nina Asarnoj, producent Sveriges Radios Romanpris
nina.asarnoj@sverigesradio.se

Eva Sahlin, bitr. presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se

070-684 18 52