Recension - film

Ljudet gör Sound of Metal till ett mästerverk

2:27 min

När en trummis förlorar sin hörsel vänds hela hans värld upp och ner. Vår recensent är helt golvad av filmen Sound of Metal.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Sound of Metal
Regi: Darius Marder
Skådespelare: Riz Ahmed, Olivia Cooke, Paul Raci m.fl.
Genre: Drama
Biopremiär: 5 februari
Betyg: 5 av 5

När jag nästan började gråta i veckan, kunde jag först inte komma på varför, men sen slog det mig att det måste vara mästerverket Sound of Metal som vägrat släppa taget om mina tårkanaler.

Ruben är en nykter narkoman som byggt hela sin verklighet kring metalmusiken han skapar med sin flickvän Louise.

Men mitt under en spelning börjar musiken tystna i Rubens öron och snart hör han nästan ingenting.

Samtalet med läkaren är så tydligt det kan bli: "sluta spela nu, så kanske någonting fortfarande går att rädda".

Klipp till en ny trumhinnesprängande spelning och hoppet för hörseln är så gott som borta.

Sound of Metal handlar om ljud och inkapslande tystnad, men inte bara. Den handlar även om rädslan över att släppa taget om det man älskar, att göra sig sårbar, att bli något nytt eller förlora sig själv i det förflutna.

Sen handlar den så klart också om ljud, hörsel och om hur vi förstår världen runt omkring oss.

Filmen är regissör och manusförfattare Darius Marders första långfilm och den visar att han har mod, särskilt när det kommer till ljuddesignen. Vi som tittar får ofta höra tystnaden som Ruben måste lära sig förstå.

Ibland är vi helt inneslutna – som i ett vakum – och ibland får vi höra hur världen runtomkring honom fortfarande låter.

Ruben, som redan en gång tidigare byggt upp sitt liv från spillrorna av ett drogberoende, är helt rätt huvudkaraktär för just den här berättelsen. Engagerad, oväntad och starkt brinnande.

Skådisarna Riz Ahmed och Olivia Cooke lyser som Ruben och Louise. Även om Paul Raci, som spelar den nyktre alkoholisten Joe som guidar Ruben in i de dövas värld, nog nästan är bäst av alla.

Det här blir min första filmrecension 2021 och just nu känner jag mig tveksam till om jag kommer få se någonting som toppar Sound of Metal i år.

En klockren femma.