Syntes mest

Löfven dominerade medierna före jul

1:56 min
  • Statsminister Stefan Löfven syntes mest i media av alla partiledare när pandemins andra våg drog in.
  • Nästan 50 procent av rapporteringen om partiledarna handlade om Stefan Löfven, visar Mediemätaren som Kantar Sifo gör för Ekot.
  • Jimmie Åkesson, SD, var minst synlig av partiledarna i nyhetsmedier, men syntes mer i sociala medier.

– När den andra vågen av corona slog till under hösten ändras hela det politiska samtalet. Följden blir att Stefan Löfven som statsminister syns betydligt mer. Han får uttala sig mycket om coronan och hanteringen. Hans dominans är till och med större nu än vad den var i våras. Nu handlar nästan 50 procent av rapporteringen om partiledarna om Stefan Löfven, säger Per Söderpalm.

Resultatet av den här mätningen bygger  730 000 nyhetsartiklar, inslag i tv och radio och inlägg i sociala medier, under oktober, november och december förra året.

Stefan Löfven dominerar starkt, samtidigt som tonen blir betydligt mer kritisk än i våras. Det blir en undanträngningseffekt, konstaterar Per Söderpalm. Andra partier får svårare att synas. Ulf Kristersson som ledare för det största oppositionspartiet, Moderaterna tar mer plats än vad både Ebba Busch och framförallt Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson gör. Han blir under den här perioden oktober till december den minst synlige partiledaren i nyhetsmedier.

– Det är klart att det är lättare för Sverigedemokraterna att ta position i frågor där man normalt sett lyckas syna mycket och ha en tydlig politik. Det är inte bara Sverigedemokraterna som har problem att hitta en position där väldigt mycket handlar om corona, säger Per Söderpalm.

I sociala medier fortsätter Jimmie Åkesson att synas, inte minst för att migration fortsätter att vara en stor politisk fråga där. Den partiledare som har mest negativ publicitet och som syns mindre än sitt parti är Liberalernas Nyamko Sabuni.

Intresset för Vänsterpartiets nya partiledare Nooshi Dadgostar var desto större, dessutom har Vänsterpartiet den mest positiva publiciteten av alla partier, särskilt tydligt är det i nyhetsmedier. Partiet vinner på att bedriva opposition gentemot såväl regeringen som partierna till höger, säger Per Söderpalm.

– Partiet har en tydlig position som oppositionsparti, de har precis genomfört ett partiledarbyte som genererar mycket medieintresse. Även när vi på Kantar Sifo frågar allmänheten vilka som har den bästa publiciteten ser vi att Vänsterpartiet har det klart bästa utfallet i den frågan.