ARBETSRÄTT

Löfven säger nej till att skjuta upp Las-förändringar

2:02 min
  • I en intervju med Ekot försvarar Stefan Löfven (S) med eftertryck de pågående förändringarna i arbetsrätten. Förändringar som LO kallat för "den mest genomgripande försämringen av anställningsskyddet i Las historia".
  • Löfven menar att alternativet vore ännu värre försämringar under en högerregering.
  • V vill skjuta upp förändringarna till efter valet men det säger Löfven nej till.

 - Alternativet hade varit att man inte inte fått omställningsstödet utan bara fått sämre konfliktregler och längre provanställningar med en högerregering, säger Stefan Löfven.

Förändringarna av arbetsrätten är en följd av januariavtalet mellan S, MP, C och L, och har splittrat den svenska fackföreningsrörelsen.

De två största LO-förbunden, IF Metall och Kommunal, har accepterat förändringarna och glädjer sig åt att arbetsgivarna nu får större ansvar för att se till att arbetstagare som förlorar jobbet får utbildning. Andra LO-förbund och LO som centralorganisation är dock fortsatt kritiska och LO menar att förändringarna innebär “den allvarligaste och mest genomgripande försämringen av anställningsskyddet i Las historia“.

- IF Metall, som jag har lett, beskriver det på ett annat sätt. Jag har respekt för att man har olika uppfattningar, men för mig är det viktigt att få sagt: att den som tror att ingenting hade hänt om vi låtit en högerregering tillträda, den har fel. Då hade vi fått mycket stora försämringar för svenska löntagare, säger Löfven.

Efter att januariöverenskommelsen föll i somras vill Vänsterpartiet att frågan om arbetsrätten skjuts fram till efter valet, men Stefan Löfven säger nej.

- V måste också se, det gäller att förstå spelplanen. Man kan blunda, man kan köra huvudet i sanden och säga att “åh det här är svårt“, men det måste vara ännu värre att få tillbaka förlängda provanställningar, sämre konfliktregler och så vidare.

Så det skjuta fram detta är inte aktuellt?

- Nej, säger Stefan Löfven.

Hör ett ännu längre inslag med Stefan Löfven i Studio Ett.