RECENSION - MUSIKAL

Recension: "Sound of Music" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm

2:42 min
  • En stängd teater som efter renovering och pandemi ska öppna igen - vad väljer man då? Jo, Sound of Music blir den första uppsättningen på Stora scenen sedan Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm stängde i december 2018.
  • Sara Jangfeldt och Peter Gardiner gör huvudrollerna och Ronny Danielsson regisserar den här verklighetsbaserade berättelsen om den blivande nunnan och kapten von Trapp och alla hans barn.
  • Allt i nazismens skugga.
Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Verk: "Sound of music"
Musik och sångtexter: Richard Rodgers och Oscar Hammerstein II 
Plats: Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm

Det är förstås helt rätt att öppna med något som lockar många, faktiskt hela familjer och samtidigt är både välkänt och har konstnärlig höjd.

Sara Jangfeldt gör Maria och det är definitivt den tuffaste, mest galna och häftiga Maria jag sett. Kaxig. Dessutom är hon lite äldre än vad Maria brukar vara, och Peter Gardiners Kapten von Trapp lite yngre. Det laddar scenerna mellan de extra mycket. De blir mera jämbördiga, vuxna, mer på riktigt.

Vilket det ju är - riktigt alltså - dels i kärleken, dels i detta Österrike där nazisterna väntar på att utöva makten.

Som teater är det rätt tvekande, det finns en generalrepetitionskänsla. Det finns en energibrist i talscenerna som regissören Ronny Danielsson inte fått till ännu. Men när Richard Rodgers musik drar igång tar det fart igen.

Nya arrangemang som överraskar, ovanligt mycket blås - en flöjt där man aldrig hört den, en lågmäld trumpet på andra ställen.

Men det är Sara Jangfeldts musikal - hon som tidigare hade en mezzotung kabaréröst hör vi nu också i en höjdsäker lyrisk sopranstämma. Läckert!


Upphovspersoner: Musik: Richard Rodgers. Sångtexter: Oscar Hammerstein II. Manus: 
Howard Lindsay och Russel Crouse efter en bok av Maria Augusta Trapp. Översättning: Erik Fägerborn. 
Kreativt team: Regi: Ronny Danielsson. Koreografi: Roger Lybeck. Scenografi: Martin Chocholousek. Kostym: Camilla Thulin. Ljus: Mikael Kratt. Ljud: Avgoustos Psillas. Mask: Petra Göransson och Carina Saxenberg. Musikaliskt ansvarig: Joakim Hallin.
Medverkande: Peter Gardiner, Sara Jangfeldt, Stina Nordberg, Karolin Funke, Mats Blomgren, Tove Edfeldt/Elisabet Carlsson, Lars Lind och Lena-Pia Bernhardsson med flera.
Spelperiod: I första hand året ut 2021.