SVENSK VÄLJAROPINION

M backar ytterligare – SD tydligt största högerparti

2:09 min
  • Moderaterna fortsätter backa något och Sverigedemokraterna är med god marginal fortfarande näst största parti.

  • Det visar en sammanvägning av resultaten från en rad partisympatimätningar den senaste veckan, Svensk Väljaropinion, som Kantar Sifo gör för Ekot.

  • Det fortsätter vara jämnt mellan blocken, med ett knappt övertag för de rödgröna partierna inklusive Centerpartiet. Socialdemokraterna når nästan 30 procent och alla riksdagspartier klarar fyraprocentspärren för att komma in i riksdagen.

Slutsatserna bygger på de mätningar som gjorts av Novus, Kantar Sifo och Ipsos sedan torsdagen förra veckan fram till i tisdags. Och mycket är sig likt sedan den senaste sammanvägningen som Ekot kunde berätta om i lördags.

Socialdemokraterna är störst med 29,8 procent. Sverigedemokraterna når 20,4, och är näst största parti med god marginal före Moderaterna som fortsätter backa något och når 17,0 procent.

– Det är skjutningarna och framförallt skjutningarnas karaktär som verkar ha flyttat väldigt mycket väljare, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo

– Sverigedemokraterna är just nu det parti som är bäst på att mobilisera väljare från soffan, det brukar annars vara Socialdemokraterna och Moderaterna, tillägger Sjörén.

Vänsterpartiet får 8,1 procent efter en marginell minskning och Centerpartiet 6,6 procent efter en marginell ökning.

De rödgröna inklusive centerpartiet når 49,7 jämfört med 48,9 för högerblocket.

Fortfarande är över åtta procent av väljarna osäkra på vad de ska välja.