INFÖR PARTISTÄMMAN

M-ledning vill ändra alkohollagen

2:06 min
  • Moderaternas partistyrelse vill ändra alkohollagen, så att krogar får sälja öl och vin – utan några krav på matservering.

  • Och den som beställer hämtmat från restaurang ska samtidigt kunna köpa med sig alkohol hem.

  • Förslagen ska behandlas på Moderaternas stämma, som inleds på torsdag.

– De här förändringarna, som nu föreslås, gör att det kommer att bli enklare att beställa hem, och faktiskt få hela upplevelsen med sig, även en flaska vin. På samma sätt att en frisör som skall göra en bröllopsuppsättning får sälja ett glas bubbel till klippning och uppsättning, säger Oliver Rosengren, kommunalråd i Växjö, en av dem som varit pådrivande i frågan

En krögare som vill sälja alkohol måste enligt lagen ha ett eget kök i anslutning till serveringslokalen – och erbjuda ett varierat utbud av maträtter.
Men det här är ett stelbent krav, anser alltså Moderaternas ledning, som också vill införa ett regelverk som gör det möjligt för restauranger att sälja alkohol till den som köper med mat hem – så kallad take-away – eller beställer hemleverans.

För att stötta branschen under pandemin har flera kommuner godkänt att krogar också levererar alkohol till den som beställer hem mat, något som fått kritik av länsstyrelser. Nu måste näringen garanteras generösare villkor, anser Oliver Rosengren.

– Här är det företagare som på olika sätt begränsas i sina möjligheter att komma på nya affärsidéer, av den överreglering som finns, och partistyrelsen föreslår en avreglering som jag verkligen välkomnar.

Även branschorganisationen Visita är positiv till att ändra alkohollagen, enligt Stefan Lundin, som är chefsjurist där.

– Det har alltid funnits ett behov av förenklingar för företagen i besöksnäringen, men man kan ju säga att efter den här coronakrisen som har varit, så är ju behovet av lättnader större än någonsin.

Men socialminister Lena Hallengren (S) vill inte ändra dagens regelverk. "Alkohollagstiftningen utgår från att skydda folkhälsan. Ökar du tillgången till alkohol så kommer det leda till ökade skadeverkningar i form av missbruk och våld i hemmet", skriver hon i ett mejl till Ekot.

Moderaternas Oliver Rosengren håller inte med.

– Politikens uppgift kan inte vara att i varje situation vara att försvara människor från sina egna beslut. Utan vill man köpa med en flaska vin hem från krogen, då är det inte en samhällsfara, utan åtgärderna för problem med alkohol behöver inriktas på där problemen verkligen finns.