Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminister

4:00 min

Idag röstade riksdagen fram en ny statsminister. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson blev Sveriges första kvinna på det jobbet.

1921 fick kvinnor rätt att rösta i Sverige. Idag, 100 år senare, fick Sverige sin första kvinnliga statsminister. Det var för att Centerpartiet och Vänsterpartiet godkände henne som statsminister.

Magdalena Andersson har förhandlat med Vänsterpartiet i över en vecka för att få deras stöd. Sent igår kväll kom de överens. Vänsterpartiet ville ha mer pengar till fattiga pensionärer. De vill också vara med och förhandla med regeringen om politiken i framtiden. Det har Magdalena Andersson lovat nu. Men det blir ett svårt jobb.

Idag röstar riksdagen också om vilken budget regeringen ska jobba med nästa år. Budgeten är vad regeringen ska göra med statens pengar.

Tidigare har Centerpartiet samarbetat med regeringen om budgeten. Men Centerpartiet vill inte samarbeta med Vänsterpartiet. Därför röstar de nej till regeringens budget idag. Regeringen går till vänster i politiken när de väljer att samarbeta med Vänsterpartiet. Det säger Centerns partiledare Annie Lööf till Ekot.

– I och med Vänsterpartiets förhandlande med regeringen de senaste veckorna som landade i ett skriftligt avtal, då är det en vänstersväng som regeringen har tagit, som gör att Centerpartiet inte kan stå bakom deras budget.

Det betyder att Magdalena Andersson måste styra Sverige med en annan budget. Den budget som får flest röster är den som partierna till höger har skrivit. Det är Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. De vill sänka flera skatter, till exempel skatten på bensin. Och så vill de ge mer pengar till polisen.

Ofta brukar regeringar avgå om riksdagen inte säger ja till deras budget. Men Magdalena Andersson säger att hon kan styra landet ändå, med högerpartiernas budget. Det säger hon till Ekot.

– Helheten är till absolut största delen vår politik och jag bedömer att jag kan styra landet på det.

Sveriges nya statsminister Magdalena Andersson.