Magdalena Andersson har avgått som statsminister

3:52 min

Den nya statsministern Magdalena Andersson avgick igår. Hon vara bara statsminister i sju timmar. Hon bad att få sluta för att Miljöpartiet sa att de ville lämna regeringen.

Det var mycket kaos i svensk politik igår. Aldrig har det hänt så mycket i politiken på en dag. Först valdes Magdalena Andersson till statsminister. Det var första gången riksdagen valde en kvinna till det jobbet.

Sedan röstade riksdagen på högerpartiernas budget. Då sa Miljöpartiet att de lämnar regeringen. De vill inte sitta i en regering som måste jobba med Sverigedemokraternas politik. Det sa Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi på en pressträff.

– Vi kan inte sitta i en regering som tvingas sitta med en politik som Sverigedemokraterna har förhandlat fram. Vi måste kunna titta våra väljare i ögonen och känna stolthet över den politik som genomförs.

När Miljöpartiet lämnade regeringen, så sa Magdalena Andersson att hon avgår som statsminister.

– Jag har nu träffat talmannen och begärt att bli entledigad från befattningen som statsminister. Men jag har också meddelat att jag är fortsatt redo att bli statsminister, men för en socialdemokratisk enpartiregering.

Nu måste riksdagen rösta igen, om en ny statsminister. Magdalena Andersson vill bli statsminister igen, med en ny regering med bara partiet Socialdemokraterna.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet har sagt att de kommer att godkänna henne som statsminister igen. Men de vill inte sitta i regeringen.

Socialdemokraterna är det största partiet i riksdagen, men de har bara 28 procent av rösterna. Det kommer att bli en minoritetsregering. En sådan regering måste samarbeta med flera partier i riksdagen om politiken.

På måndag ska riksdagen rösta igen. Under tiden är det Stefan Löfven som fortsätter att vara statsminister och styra landet. Det sa riksdagens talman Andreas Norlén på en pressträff idag. Han tycker att situationen är mycket olycklig. Det kan skada förtroendet för riksdagen när det blir såhär rörigt, sa han.

– Politiken och skeendet framstår som oförutsägbart, ologiskt och orimligt, för det är ju i grunden naturligtvis orimligt att riksdagen väljer en statsminister som sedan, sju timmar senare, avgår, sade talmannen Andreas Norlén.