
”Makthavarna är rädda för sanningen”
- Den våg av gripanden och rättsprocesser som följde på förra årets regimkritiska demonstrationer i Belarus saknar motstycke under Aleksandr Lukasjenkos tid vid makten.
- Många belarusier lever nu i en verklighet de aldrig tidigare trodde var möjlig.
- – För mig kom det som en total överraskning när mina söner greps, även om jag teoretiskt förstod att det kunde hända också oss, säger Ljudmila Samusenko vars båda söner idag räknas till två av över 800 politiska fångar i Belarus.
Den våg av gripanden och rättsprocesser som följde på förra årets regimkritiska demonstrationer i Belarus saknar motstycke under Aleksandr Lukasjenkos tid vid makten.
Och många belarusier lever nu i en verklighet de aldrig tidigare trodde var möjlig.
Ekot följde med Minskbon Ljudmila Samusenko till häktet i Minsk med matvaror till sönerna som sitter där sedan i november förra året.
Inne i det lilla rummet med kakelklädda väggar på häkte nummer 1 i Minsk packar Ljudmila upp sina plastpåsar med matvaror. En efter en sticker hon in dem genom en liten järnlucka i väggen. En kvinna i vit rock räknar upp det som står på listan: grönskaker, frukt, kaffe, te, nötter, kex, chokladkonfekt och chips.
Varje vecka kommer Ljudmila hit, med mat till sönerna Kim och Aleksej som sitter häktade sedan i november förra året, i väntan på rättegång. De är anklagade för att bland annat ha organiserat och förberett handlingar som allvarligt bryter mot den allmänna ordningen. Kim anklagas även för olaga dataintrång. De nekar till brott. En av sönerna, säger Ljudmila, har torterats.
Ibland stöter hon ihop med bekanta på häktet, nyfunna vänner bland de många belarusier som fått livet upp- och nervänt sedan presidentvalet i augusti förra året och de massprotester som följde. Människorättsorganisationen Viasna räknar till över 800 politiska fångar. Ljudmilas söner är två av dem.
– För mig kom det som en total överraskning när de greps, även om jag teoretiskt förstod att det kunde hända också oss, säger Ljudmila.
Perioder av omfattande gripanden och rättsprocesser mot oppositionella har förekommit regelbundet under Aleksandr Lukasjenkos 27 år vid makten. Men aldrig i den omfattning som under det senaste året. Och aldrig tidigare har så många belarusier lämnat landet, för sin egen säkerhets skull.
– Makthavarna här i landet är rädda för sanningen, och för att förlora sin makt. För de vet att de en dag kommer att få stå till svars för allt som de gjort, säger Ljudmila Samosenko.