Första åtalet mot olaglig hyra i andra hand

3:15 min

En man åtalas för att ha hyrt ut sin lägenhet i andra hand med för hög hyra. Det är olagligt, men det är första gången någon åtalas för det. Det rapporterar tidningen Hem & Hyra.

Roland Sjölin är jurist på Hyresgästföreningen i Stockholm. Han säger till SVT att många människor tvingas betala mycket pengar för att hyra lägenhet i andra hand, eftersom de inte har någonstans att bo.

– Detta är ett problem som funnits under lång tid, men vi upplever ju att det blivit värre de senare åren. Och detta beror ju på att folk är desperata. De saknar bostäder och tvingas att hyra lägenheter på andrahandshyresmarknaden till väldigt höga priser, säger Roland Sjölin.

En hyresrätt är en lägenhet som man hyr av en hyresvärd. Hyresgästen skriver på ett kontrakt med värden. Där står det vem som hyr och hur mycket man betalar i hyra. Hyresgästen får inte hyra ut lägenheten svart, eller i andra hand utan tillstånd.

Man måste fråga värden om man vill hyra ut sin lägenhet tillfälligt för att till exempel studera eller jobba i en annan stad. Om det blir godkänt så får man ta max 10 - 15 procent mer i hyra, för till exempel möbler. Men inte mer. Då kallas det ockerhyra. Det är olagligt.

För två år sedan ändrades lagen, i oktober 2019. Då blev det ett hårdare straff för den som hyr ut sin lägenhet olagligt, och med för hög hyra. Det blev ett brott som kan ge straffet fängelse i upp till två år. Sedan dess har polisen fått ungefär fem anmälningar om det.

Nu har det första åtalet kommit. Det är en man som hyrt ut en lägenhet med tre rum i Stockholm. Hyran var 6500 kronor, men mannen tog 10 500 kronor i hyra i andra hand, alltså 4000 kronor mer. Han hyrde ut lägenheten till minst två olika hyresgäster, skriver Hem & Hyra.