Man dömd för hot mot journalist på Sveriges Radio

3:37 min

En man har dömts till böter för att ha hotat en journalist på Sveriges Radio. Hot mot journalister blir vanligare. Kvinnliga journalister är mest hotade.

Alice Petrén är migrationskorrespondent på Sveriges Radio. Hon rapporterar om flyktingar och migration i Europa. I höstas gjorde hon ett reportage som fick många reaktioner på sociala medier. Många människor var kritiska till inslaget och arga.

En man skrev i ett mail att han skulle betala 250 000 kronor i belöning till den som dödar Alice Petrén. Det var ett hot. Alice Petrén anmälde hotet till polisen. Nu har mannen blivit dömd av tingsrätten för brottet olaga hot. Han ska betala 100 dagsböter och pengar i skadestånd till Alice Petrén. Hon säger i P1-morgon att det var obehagligt att läsa mailet.

– Väldigt obehagligt, för faktiskt så vet man inte om någon tänker gå från ord till handling. Det sker ju, säger Alice Petrén.

Tingsrätten skriver att hotet var särskilt allvarligt eftersom Alice Petrén är journalist. Hot mot journalister hotar också demokratin.

Det kallas pressfrihet när journalister och medier, eller pressen, är fria att skriva och rapportera vad de vill. Norge har mest pressfrihet i världen. Sedan kommer Finland och Sverige på tredje plats, före Danmark.

Men hoten och hatet mot journalister ökar i Sverige. 2019 hade 30 procent av alla journalister blivit hotade det senaste året. 70 procent hade fått hat eller kränkande kommentarer i mail eller sociala medier. Det visar en undersökning från fackförbundet Svenska Journalistförbundet. Kvinnor får mer hot och hat än män. De får också hot om sexuellt våld.

Sveriges Radios VD Cilla Benkö säger i P1-morgon att det har blivit vanligare med hot och hat mot journalisterna på Sveriges Radio.

– Tyvärr vanligare och vanligare. Vi ser en eskalering när det gäller både hot och hat digitalt, men också till viss del fysiskt, säger Cilla Benkö, VD på Sveriges Radio.