Kontrollerades inte

Man dömd för sexualbrott fick träna barn i IFK Göteborg

1:59 min
  • P1-programmet Kaliber kan idag avslöja att en man som begått sexualbrott mot två små barn sen fick börja som tränare i IFK Göteborgs ungdomsakademi.
  • Genom sitt uppdrag i klubben träffade mannen två pojkar som han senare dömdes för sexualbrott mot. 
  • "Vi har gjort fel här, i det här fallet och kanske i andra fall också", säger Roger Gustafsson, vid IFK Göteborgs ungdomsakademi.

En man som begått sexualbrott mot två små barn fick börja träna barn i allsvenska IFK Göteborgs ungdomsakademi och kunde begå nya sexualbrott mot barn. Det avslöjar P1-programmet Kaliber idag.

IFK Göteborg kontrollerade inte mannens belastningsregister när han började som tränare utan först senare och missade därför att han tidigare var dömd.

– Jag kan säga att vi har tyvärr missat det här och om vi skulle ha uppdagat det så skulle inte tränaren i fråga varit ungdomstränare hos oss. Så att vi kan bara beklaga och be om ursäkt att vi inte har lyckats ta reda på detta, säger Roger Gustafsson, utbildningsansvarig vid IFK Göteborgs ungdomsakademi.

När mannen började som tränare i klubbens var han tidigare dömd för sexuellt ofredande mot två små barn. IFK Göteborg säger att de tidigt började kontrollera belastningsregister för tränare, men Kalibers granskning visar att de inte kontrollerade den här tränarens register förrän efter flera år. Brott tas efter en tid bort ur belastningsregistret, det kallas att de gallras, och när IFK väl kontrollerade mannens register var den gamla domen gallrad.

Genom sitt uppdrag som tränare i klubben träffar mannen två pojkar som han senare dömdes för sexualbrott mot.

– Det är väl deras brist på ansvar så klart. Det är deras ansvar att sånt här ska sättas stopp för i förväg liksom, säger Erik, ett av barnen, som egentligen heter något annat.

Det var en dröm för Erik att få börja träna med IFK och just den här tränaren hade Erik stort förtroende för.

– Han var en väldigt trevlig och väldigt bra tränare. För man märkte ju hur man själv utvecklades med honom, säger Erik.

Efter att mannen lämnat klubben och gått vidare till nya tränaruppdrag och jobb inom skolor i en annan kommun, anmäldes han förra året för våldtäkt mot ett barn på den nya orten. Polisen hittade då även filmer hemma hos mannen. På Erik och en annan pojke han träffat genom uppdraget i IFK Göteborg. Erik hade han filmat utan kläder i ett omklädningsrum och den andre pojken hade han masserat och filmat.

– Ja, det kom ju fullständigt som en chock, säger Erik.

Mannen dömdes för barnpornografibrott och kränkande fotografering för det han gjort mot Erik och bland annat för sexuella övergrepp respektive våldtäkt mot de andra två barnen. Mannen medger vissa omständigheter men nekar till brott. Han vill inte kommentera de uppgifter som kommer fram i Kalibers granskning.

Sedan 2020 är det efter beslut av Riksidrottsförbundet ett krav för föreningar att kontrollera registerutdrag för vuxna som arbetar med barn. Roger Gustafsson, vid IFK Göteborgs ungdomsakademi säger att de idag får se registerutdrag snabbare, men att det alltså tog flera år innan de fick se den förre tränarens utdrag.

Hur ser du på det? Ni hade ju faktiskt kunnat stoppa honom.

– Nu när du säger det och har sagt det här så mår jag inte bra. Vi har gjort fel här, i det här fallet och kanske i andra fall också, men det här känner jag att det var inte bra gjort av oss, säger Roger Gustafsson.