Många barn tycker om att klä ut sig i läskiga kläder under Halloween

1:57 min

På söndag är det Halloween. Det är en tradition som från början kommer från USA. Men nu har det blivit vanligt att fira Halloween även i Sverige. Den firas alltid den 31 oktober i Sverige. Många klär ut sig till spöken och monster.

På Borgholms slott kommer det att bli en spökvandring för barn i helgen. Borgholms slott är en ruin av ett gammalt slott på Öland, en ö i södra Sverige. Personer kommer klä ut sig till spöken och skrämma barn. Många barn tycker att det är roligt. En av dem är Vilmer Olofsson som går i femte klass. Han tycker att det ska bli kul att gå på spökvandringen. Han säger att det är roligt att bli lite skämd.

-Ja, det ska väl bli kul , lite läskigt kanske. Det är väl kul att bli lite rädd, säger Vilmer Olofsson till P4 Kalmar.

Men det är inte bara Vilmer Olofsson som tycker att Halloween är kul. Halloween är populärt bland många barn i Sverige. På kvällen klär barnen ut sig i läskiga kläder och knackar på hos sina grannar och säger "Bus eller Godis". På många svenska skolor firar man också Halloween. Då får barnen komma till skolan utklädda eller med målade ansikten om de vill.

Halloween är en högtid som kommer från USA. I Sverige började man fira Halloween på 1990-talet.

Många lägger ut stora pumpor utanför sina hus. Ibland har pumporna ögon och läskiga munnar. Det är en del i traditionen.