Många barnmorskor slutar i protest

1:51 min

När kvinnor föder barn får de hjälp av barnmorskor. Men nu är det många barnmorskor i Stockholm som valt att sluta. De tycker att det är för stressigt på jobbet.

Det är över hundra barnmorskor i Stockholm som har slutat i år. De har gjort det för att protestera. De tycker att det är för stressigt på jobbet idag, när de tar hand om kvinnorna som föder barn.

Eglantiné Sköldström är gravid och ska föda sitt barn i februari. Hon är jätterädd för att det ska bli svårt att föda barnet. Hon är orolig för att barnmorskorna inte kommer hinna med att hjälpa henne. Det säger hon till P4 Stockholm.

– Även om de vill, så kommer de inte att kunna ge mig den vård som jag behöver just då, säger hon.

Irene Svenonius är politiker och har ansvar för sjukvården i Region Stockholm. Hon säger till Ekot att hon tycker det är allvarligt att så många barnmorskor inte vill jobba kvar. Hon förstår att de har det svårt på jobbet, och hon säger att hon lyssnar på barnmorskorna.

– När de säger att nu är arbetsmiljön för tuff, nu krävs det förändringar och förbättringar, då tar jag det på största allvar.

Irene Svenonius säger att hon vill att det ska bli mindre stressigt för barnmorskorna på jobbet. Hon säger att regionen och sjukhusens chefer ska lösa problemen tillsammans med fackliga organsiationer.