Många fotbollsdomare slutar

2:05 min

Det är färre som vill vara domare i fotboll. 500 domare har slutat de senaste åren. Det är domare som slutar för att de blir hotade. Många slutade under coronapandemin, när det spelades färre matcher.

Det är många domare som får höra hårda ord ute på fotbollsplanen. Många får också höra både hot och hat vid matcherna. Det säger Rickard Grad, som ansvarar för domare i Norrland.

– Det är okej tycker vissa att du kan kalla folk för både könsord och saker som inte är lämpligt för barn att höra. Skulle jag gå in på ett kontor och ställa mig bredvid samma person och vråla samma saker till den så skulle jag ju bli polisanmäld.

Antalet anmälningar om hot mot domare ökar också. Martin Fredman är säkerhetschef på Svenska Fotbollförbundet. Han säger till Radiosporten att de som hotar domare måste anmälas till polisen. Det kan vara olaga hot eller hets mot folkgrupp, säger han. Men det är få som åtalas och döms för brotten. Det måste ändras säger Martin Fredman.

– Ett brott är ett brott. Svårt att få rättvisa resultat om man har en domare som känner sig otrygg, osäker och rädd på plan helt enkelt.

En som ändå jobbar som fotbollsdomare i Norrland är Nikola Jovanovic som är 67 år och han trivs jättebra.

– Det funkar, jag orkar, jag tycker det är jättekul, verkligen!

Det sa fotbollsdomaren Nikola Jovanovic till P4 Västerbotten.