Många jobb inom sjukvården de närmaste åren

2:12 min

Sjuksköterska, lärare och civilingenjör. Det är exempel på yrken där det kommer finnas många jobb de närmaste åren. Det säger Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen har gjort en lista över yrken där det är störst chans att få jobb, de kommande fem åren. Det kommer finnas många jobb inom sjukvård. Det är minst konkurrens om jobben som barnmorska, läkare, sjuksköterska och undersköterska. Det betyder alltså att det är lättast att få de jobben. Det kan också vara lätt att få jobb som civilingenjör, it-specialist, snickare och elektriker till exempel.

Det är däremot svårare att få jobb inom försäljning och marknadsföring, ekonomi och kultur. I de branscherna finns det inte så många jobb de kommande fem åren, säger Arbetsförmedlingen.

Pandemin har påverkat en del branscher, men det är svårt att veta vad som kommer hända de närmaste åren. Det har blivit svårare att få jobb på till exempel restauranger och hotell. Men det kan förändras igen, när pandemin tar slut.

Det kommer bli allt viktigare att ha en utbildning för att få jobb, säger Arbetsförmedlingen. Det är oftast ett krav att man har en gymnasieutbildning. Men oftast behövs också en yrkesutbildning eller högskoleutbildning. Det kommer vara svårare att få ett jobb där man inte behöver en gymnasieutbildning, säger Ingrid Viklund Ros från Arbetsförmedlingen till SVT.