Många kvinnor i utsatta områden går inte på mammografi

2:12 min

Alla kvinnor över 40 år får gå på mammografi. Det är en undersökning av brösten för att upptäcka bröstcancer. I utsatta områden går bara 6 av 10 kvinnor på undersökningen, jämfört med 8 av 10 i områden närmare innerstan. Det rapporterar P4 Stockholm.

Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer för kvinnor i Sverige. Ungefär 9000 kvinnor får bröstcancer varje år. Det vanligaste symptomet är en knöl i bröstet.

Maryam Osman jobbar på Folkets Husby i nordvästra Stockholm. Det är ett av Sveriges mest utsatta områden enligt polisen. Maryam Osman tror att kvinnorna glömmer bort att ta hand om sin egen hälsa, för de har så mycket att göra för sina barn. Hon tror att mammorna väntar med att söka vård tills de får ont i bröstet.

– Som mamma är det ju inte lätt liksom. Det finns mycket annat som spelar roll när man lever i det här missgynnade området, så man är som inne i ett slags orosmoment hela tiden. När man kanske får ont i bröstet, då tänker man, åh nu.

Det är svårare att behandla bröstcancer om läkarna upptäcker den för sent. Då kan den redan ha spridit sig i kroppen och är svårare att bota. Det säger Lena Sharp på Cancercentrum i Stockholm. Hon säger att region Stockholm jobbar med hälsoinformatörer på olika språk i utsatta områden, för att fler kvinnor ska gå på mammografi.

– Det är lägre deltagande i cancerscreening i socioekonomiskt usatta områden och det gör också ju att resultaten av cancerbehandlingar även skiljer, för man söker senare och så vidare, så det ser vi väldigt allvarligt på. Sen jobbar vi mycket med information och vi har tagit fram information på olika språk. Lena Sharp intervjuades av P4 Stockholm.