Många minns dem som dött den här helgen - efter Corona-pandemin

2:03 min

Den här helgen är det allhelgonahelg. Det är den tid på året då människor samlas för att minnas dem som dött. Många går till kyrkogården och sätter ljus på gravarna. I år är traditionen extra viktig, efter corona-pandemin.

Pandemin har gjort att många inte kunnat gå på begravningar. Hårda Corona-regler har gjort att bara några få personer fick vara med. Därför är allhelgonahelgen särskilt viktig för många i år. Nu kan man samlas igen och minnas dem som dött. 

Elin André bor i Åmål, som ligger i mellersta Sverige. Den här allhelgonahelgen är extra viktig för henne. Hon har gjort det fint vid sin mormors grav. Hon har lagt fina stenar, blommor och ljus vid graven. Elin André säger att hon mår bra av att göra det och att det känns som att hon ger något fint till sin mormor.

– Det känns bra. Det känns som att jag ger något tillbaka till det de gav mig när de levde, säger Elin André till P4 Väst.

Martin Modéus är en viktig person inom kyrkan i Linköping. Han är biskop där. Han tror att många människor har mått dåligt över att inte ha kunnat träffas och minnas dem som dött under pandemin. Nu när kyrkan har öppnat igen tror han att många kommer att må bättre av att tända ljus och träffa andra som också är ledsna.

– Vi har inte kunnat ha begravningar, vi har inte kunnat mötas så som vi brukar i sorgens tider och här blir det ett tillfälle att plocka fram en hel del av det och det hoppas jag att många människor får möjlighet att göra, med de levande ljusen på kyrkogårdarna och möjligheten att gå till kyrkan, säger han till P4 Östergötland.