Många överraskningar när Slussen grävs ut

1:59 min

Snart avslutas de första arkeologiska utgrävningarna vid Slussen i Stockholm inför en omfattande ombyggnation. Senast i går hittades föremål från 1200-talet, och flera upptäckter som har gjorts har varit överraskande.

– Jag håller på att rensa fram ett lager som är utanför ett hus. Så försöker vi ta reda på vad det varit för någonting, säger Cecilia Lindblom, en av arkeologerna.

Cecilia Lindblom och hennes kollegor sitter i ett tält flera meter under nuvarande markytan. Här skrapar de fram bilden av hur Slussen har sett ut de senaste 800 åren. Och utgrävningarna har lett till mycket ny kunskap

- Vi trodde sedan tidigare att det skulle vara enklare bebyggelse i den här delen av stan. Men fynden vi hittat pekar på något helt annat. Här var ju fin keramik,  fint dryckesglas och vi hittade en liten liten guldbit som suttit innefattande i något smycke. Så man kan säga att en ny social kategori trädde fram här på Södermalm, berättar Kenneth Svensson, chefsarkeolog

För man trodde att de rika bodde i Gamla stan?

– De bodde i Gamla stan, det var det man tänkte sig.

Innan utgrävningen trodde historiker att på Södermalm bodde fiskare och hamnsjåare så det blev en överraksning när arkeologerna hittade resterna av ett lyxigt 1600-tals hus, precis vid vattnet.

Utgrävningarna har fortsatt, också efter den tänkta slutdagen i december eftersom arkeologerna hela tiden hittar nya fynd. Senast i går hittade de en kamm som dateras till 1200-talet och de senaste dagarna har det också dykt upp en stensatt gata som löper utmed stradkanten.

Utgrävningen avslutas i slutet av april, och nu börjar arbetet med att skriva en rapport med bilder och ritningar. Alla föremål lämnas till Stockholms stadsmuseeum. Bilden av området har ändrats, sedan utgrävningen inleddes i oktober.

– Där ser man vad arkeologin kan bidra med, att fyndmaterialet man får fram ger helt andra tolkningar av historien, säger Kenneth Svensson.