Många socialdemokrater vill ha Magdalena Andersson som ny partiledare

3:29 min

Många socialdemokrater vill ha finansminister Magdalena Andersson som ny partiledare. Nu har sju distrikt i partiet nominerat henne. Och flera ministrar säger att de vill ha henne som ny ledare.

För några veckor sedan berättade Stefan Löfven att han slutar som statsminister och partiledare för Socialdemokraterna. Han slutar i början av november. Då har Socialdemokraterna kongress, som är ett stort möte. De ska välja en ny partiledare.

Det blir mer och mer troligt att det blir finansminister Magdalena Andersson. De flesta experter sa det redan när Stefan Löfven berättade att han slutar. Och nu har det blivit ännu mer troligt.

Det socialdemokratiska partiet är uppdelat i 26 avdelningar i landet, som kallas distrikt. Varje distrikt bestämmer sig för en politiker som de vill ha som ny partiledare. Alla distrikt måste nominera en kandidat senast 1 oktober. Nu har sju partidistrikt berättat vem de nominerar, och alla har valt Magdalena Andersson. Det är bland annat de stora distrikten Skåne och Stockholms län. Ungdomsförbundet SSU har också sagt att de vill ha Magdalena Andersson.

Flera ministrar har också sagt att de vill ha Magdalena Andersson som ny partiledare. Det är energiministern Anders Ygeman, försvarsminister Peter Hultqvist, socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och inrikesminister Mikael Damberg. Mikael Damberg är en av politikerna som många trodde var en kandidat till att bli ny partiledare. Men igår sa Mikael Damberg att han inte vill det. Samtidigt sa han att han tycker att Magdalena Andersson är rätt person att bli partiledare.

– Jag tycker att Socialdemokraterna har en väldigt stark kandidat, i form av Magdalena Andersson. Hon har det ledarskap som krävs, i en ganska svår tid, hon har bevisat sig inte bara här hemma utan också internationellt. Jag tror också hon har en förmåga att ena och samla partiet inför den viktiga valrörelsen som vi står inför. Så att jag tror att hon är rätt kvinna att leda det socialdemokratiska partiet till valvinst, säger Mikael Damberg.

Magdalena Andersson har själv inte sagt om hon vill bli ny partiledare eller inte. Det är vanligt att politiker gör så, säger experterna. De flesta experter tror att hon vill bli det. Annars skulle hon ha sagt att hon inte vill, menar de.