Många har startat eget företag under coronapandemin

3:38 min

Under året med coronapandemin 2020 startades fler företag än något år tidigare. En av dem som startade företag är Ernes Barucija i Karlskrona.

– Hade jag vetat att jag ska ha så här gott om jobb så hade jag gjort det för länge sen, så corona har gjort nåt bra också, att jag vågade ta det där steget.

Det säger Ernes Barucija till P4 Blekinge.

Under 2020 startade nästan 74 000 nya företag. Det är 14 procent fler än året innan. Det visar statistik från myndigheten Bolagsverket. Så många företag har inte startats sedan Bolagsverket började registrera nya företag, 1984.

Det kan bero på att många blev arbetslösa förra året, på grund av coronapandemin. På ett år ökade arbetslösheten från drygt sju procent till 8,8 procent i höstas. Mer än 50 000 personer förlorade jobbet under coronapandemin. Det visar siffror från Arbetsförmedlingen.

Många som har förlorat jobbet har startat eget företag istället. Som Ernes Barucija. Han förlorade jobbet som provanställd elkonsult i våras. Nu har han startat egen elfirma.

– Många kunder hörde av sig när jag började som elkonsult, som jag haft väldigt länge va och de ville ha min hjälp och då tänkte jag att nu när jag blev av med jobbet så kan jag lika gärna starta eget och serva mina gamla kunder.

Det säger egenföretagaren Ernes Barucija.

Den som vill starta ett företag kan få hjälp av Arbetsförmedlingen eller kommunens Nyföretagarcentrum med rådgivning, bidrag eller lån. Malin Bornerheim jobbar på Nyföretagarcentrum i Karlskrona. Hon säger till P4 Blekinge att fler än vanligt ville ha hjälp förra året. Många vågar nu göra det som de drömt om länge. Men det kan också vara enda sättet att få jobb just nu, säger hon till P4 Blekinge.

– Ibland kan det vara så att det nästan är enda chansen att få en sysselsättning, det är att starta eget företag, för det är svårt att komma in på arbetsmarknaden som svenskfödd och det är ännu svårare som utlandsfödd.

Det säger Malin Bornerheim på Nyföretagarcentrum i Karlskrona.