Många svenska militärer på Gotland - efter ökad politisk spänning i Europa

1:49 min

Just nu är det politiska läget spänt mellan Ryssland och länderna i Västeuropa. Det handlar bland annat om att många ryska militärer finns nära gränsen till Ukraina. Förra veckan åkte flera ryska fartyg till Östersjön. Det gjorde att Sverige skickade fler militärer till Gotland, som är den största ön på Östersjön.

Mattias Ardin är chef för de svenska militärerna på Gotland, på regementet P 18. Han säger att läget i Europa är oroligt. Därför är det viktigt att vara beredd. Men han säger att risken för att någon ska anfalla Gotland är mycket liten.

– Det totala säkerhetsläget I Europa är nu nedåtgående och försämrade. Men däremot det jag har sagt vid många tillfällen nu är att risken för Gotland är låg.

Idag kom också nyheten att de ryska militära fartygen är på väg att lämna Östersjön.

Men trots det kommer fler svenska militärer än vanligt att vara kvar på Gotland. Det säger Mikael Claesson som är chef på försvaret.

Ann Linde är Sveriges utrikesminister. Hon säger att läget i Europa är allvarligt. Men människor som bor i Sverige kan känna sig lugna, säger hon. Sverige har ett stabilt försvar och ett samarbete med flera länder som kan hjälpa Sverige om det blir en konflikt. Det säger hon till tidningen Aftonbladet.