Många unga och födda i andra länder vill inte vaccinera sig

2:13 min

De som inte vill vaccinera sig mot covid-19 är oftast unga personer eller personer som inte är födda i Sverige. Det visar en ny undersökning av företaget Novus som har frågat många personer. Många av de som svarat att de inte vill vaccinera sig bor i utsatta områden.

Kubra Jilmaz och Ali, är under trettio år och bor i Rinkeby i Stockholm. De vet inte om de ska ta vaccinet. Kubra säger att hon inte litar på vaccinet. Ali säger att han kommer klara av sjukdomen utan vaccin.

– Jag vet inte om jag kan lita på den, säger Kubra Jilmaz.

– Jag tror jag har ett bra immunförsvar. Jag tror jag är ung nog att stå emot den på något sätt, säger Ali.

Det är 1 200 personer som bor i socialt utsatta områden som svarat på undersökningen. De som svarat att de inte vill vaccinera sig säger att de inte tillhör en riskgrupp, att de har antikroppar, eller bara inte vill ta vaccinet. Det finns också dom som inte litar på sjukvården.

Ahmed Abdirahman har tagit fram undersökningen. Han säger att flera som bor i utsatta områden inte litar på vaccinet. Och det är för att de vill veta mer om vad andra tycker om vaccinering. Folk litar mer på sin hyresvärd än på Folkhälsomyndigheten visar undersökningen. Därför vill Ahmed att olika delar av samhället ska prata mer med den här gruppen om vaccinering.

– Det är en väldigt svår målgrupp att nå. Och därför vill vi veta mer om hur de ställer sig till vaccinet. Också vilka anledningar det finns. När vi ser då att tilliten inte är lika hög i de utsatta områdena, då måste man ta det på allvar. Däremot ser vi också att det finns en högre tillit till civilsamhället. Men också till ens hyresvärd. Så vi efterfrågar mer samarbete mellan myndigheter och civilsamhället.