Många vill lära sig simma under sommaren

2:59 min

Många vill lära sig simma under sommaren. Intresset för simskolor är ännu större än förra året. Det säger Svenska Livräddningssällskapet.

Många simhallar har varit stängda under pandemin. Och simskolor för barn och vuxna har blivit inställda. Men nu är det sommar, och badplatserna utomhus har öppnat. Både vid sjöar och hav, och utomhusbad med pooler.

Jill af Edholm är ansvarig för Svenska livräddningssällskapets simskolor på sommaren. Hon säger till Ekot att många vill lära sig simma utomhus nu.

– Ja, i och med att många simhallar har haft stängt nu under pandemin så har det påverkat mängden simundervisning, för både vuxna och barn. Ja, om det ens har funnits någon över huvud taget. Och därför är det nu många som söker sig till sommarsimskolor utomhus.

Svenska Livräddningssällskapet ordnar många simskolor på sommaren. Förra året gick över 32 000 barn på deras simskolor. Det var 30 procent fler än 2019. Och i år verkar intresset vara ännu större, säger Jill af Edholm.

Men förra året ökade också antalet personer som drunknade på badplatser. 29 personer drunknade vid en strand eller pool 2020, jämfört med 17 personer 2019.

Svenska livräddningssällskapet är oroliga för att färre personer har lärt sig simma, under pandemin. För folk har samtidigt varit utomhus mer, säger Jill af Edholm.

– Utomhusaktiviteterna i och kring vatten ökar. Medan simkunnigheten har satts på paus. Och det här är ju inte någon bra kombo.

Ludvig Brynolfsson är badvakt på en badplats i Luleå. Han är förberedd på en intensiv sommar, säger han till Ekot.

– Det kommer vara fullt upp. Men det är kul, säger Ludvig Brynolfsson.

Och Alfred Karlsson och hans kompisar i Luleå vet vad de ska göra den närmaste tiden.

– Bada!