Sverige, Finland och Norge drabbat

Vd:n efter alkolåshaveriet: ”Misstänkt cyberattack bakom”

2:09 min
  • Mängder av fordon i Norden står stilla efter att alkolås från företaget Dignita havererat inatt.
  • Anders Eriksson, vd för Dignita, säger att det kan handla om en cyberattack - företagets alkolås finns i bussar, kommunala tjänstebilar och taxifordon. 
  • Hundratals bilar hos Taxi Göteborg har inte gått att starta, och i bland annat Kungsbacka har hemtjänsten inte kunnat starta sina bilar.

– Vad vi vet nu så är det någon form av cyberattack, eller i alla fall så är det en datum-manipulation, som har skett i våra alkolås, säger vd:n på Dignita, Anders Eriksson.

Hur kan det här komma sig då, att ni har drabbats av det här?

– Ja, vi har tyvärr ingen aning.

Vid tretiden i natt upptäckte taxiförarna på Taxi Göteborg att alkolåset inte fungerade i deras bilar. Hundratals bilar gick inte att köra.

Sedan dess har mängder av kunder hört av sig till alkolåsföretaget Dignita.

– Det är väldigt många samtal. Enormt många samtal, säger vd:n Anders Eriksson.

Problemet har uppstått i Sverige, Norge och Finland, och förutom taxibilar så gäller det också bussar, lastbilar och kommunala tjänstefordon.

Det gäller även personer som dömts för rattfylleri, och som har fått den här typen av alkolås, med modellnumret AL-100, installerade i sina bilar.

Färdtjänst och sjukresor i Västra Götaland blir också försenade idag, eftersom Taxi Göteborg kör åt Västtrafik.

Ellen Pileblad är kommunikatör på Västtrafik.

– Just nu är det upp mot 30 minuter, men det är ju som det ser ut just nu och i och med att vi inte har någon prognos när det här problemet kan vara avhjälpt, ber vi de resenärer som inte måste resa idag att avvakta så att de resenärer som måste resa kan resa, säger Ellen Pileblad.

I Kungsbacka kommun handlar det om ett 80-tal bilar, bland annat inom hemtjänsten, som inte gått att starta.

– Det är ju naturligtvis jätteallvarligt att vi inte kan nyttja de bilarna. Vi har ju ingen överkapacitet på fordon, så vi är ju beroende av varje fordon, säger Christer Lindström, fordonsansvarig på Kungsbacka kommun.

I Kungsbacka har man nu börjat koppla ur alkolåsen ur bilarna.

I Skellefteå kommun, där fastighetsförvaltningen drabbats, har kommunen låtit de anställda använda sina egna bilar istället.

– Nu när vi har både fastighet och hemtjänsten ganska säkrade så känns ju det bra. Men sotningsverksamheten har fått ställa in alla sina besök i dag, för de har inte kunnat lösa det, säger Caroline Thorén, pressansvarig på Skellefteå kommun.

Dignita har nu en tillfällig lösning på problemet, men det kräver att en auktoriserad tekniker tar sig an varje enskild bil.

– Det är att man helt enkelt re-setar tiden i handenheten på alkolåset till före 1 april 2021. Vi föreslår 2011-04-01 och då funkar alkolåset precis som det ska, säger vd:n Anders Eriksson.

Tror du att det här har något med dagens datum att göra, att det är ett aprilskämt?

– Jag har ingen aning, men i så fall är det ett extremt dåligt aprilskämt, om det skulle vara så.