Månggiften från andra länder förbjuds i Sverige

3:25 min

När en man har flera fruar, till exempel, kallas det månggifte eller polygami. Det är förbjudet i Sverige. Men det är tillåtet, om personerna redan var gifta när de kom till Sverige. Nu ska det också förbjudas. Det bestämde riksdagen igår.

Regeringen föreslog förbudet mot månggifte i februari. Månggifte går emot jämställdheten i Sverige. Därför är det bra om lagen ändras. Det sa justitieminister Morgan Johansson i Ekot då.

- Jag tycker att det känns väldigt bra, jag tycker inte att vi ska ha den här typen av förfaranden i Sverige. Det strider mot våra grundläggande jämställdhetspolitiska strävanden.

2017 levde 169 familjer i polygama äktenskap, eller månggifte. Oftast är det en man som har flera fruar. Nästan 800 barn levde då i polygama familjer. Det visar en rapport från Skatteverket. De personerna kommer att fortsätta få vara gifta, eftersom de är registrerade som gifta i Sverige, hos Skatteverket.

Men från och med den första juli i år så kommer inga fler månggiften att godkännas. Om en familj kommer till Sverige och mannen har flera fruar, så blir det inte lagligt här. Det blir inte godkänt. Han kommer bara att kunna vara gift med en person här i Sverige.

Det kan bli problem för de andra fruarna, som inte får samma rättigheter till exempelvis arv, bostad och pengar. Därför kan det bli undantag, om någon drabbas väldigt hårt. Det betyder att några månggiften ändå kan bli godkända, i särskilda fall.

Men flera partier i riksdagen var emot undantaget. Robert Hannah är politiker för partiet Liberalerna. Han sade till Ekot i april att det aldrig ska vara tillåtet att ha flera fruar.

– Det finns inga fall där det är okej för män att äga flera kvinnor och dominera över dem. Det strider så totalt mot svenskt jämställdhetspolitik.

Robert Hannah från partiet Liberalerna. Lagen ändras den första juli.