rymdrobotar

Mars-utforskande robotar utvecklas i Luleå

2:01 min

Forskare vid Luleå tekniska universitet deltar i samma lag som den amerikanska rymdorganisationen NASA i en tävling om att utveckla självstyrande drönare och andra robotar, som ska kunna utforska grottor och andra underjordiska miljöer. Inte bara här på jorden utan också på andra planeter.

Björn Lindqvist är en av forskarna som deltar:

– Luleå tekniska universitet har tillsammans med gruvindustrin i norra Sverige arbetat väldigt mycket med att använda drönare i deras gruvor. Och det var tack vare vår forskning just inom det området som Nasa kontaktade oss om vi ville vara med i deras lag i den här tävlingen, säger Björn Lindqvist.

Drönare, robotbilar och den redan världsberömda robothunden Spot – tillsammans ska de tävla om att utforska och kartlägga underjordiska miljöer, för att i framtiden kunna användas exempelvis på planeten Mars. Där ska de kunna leta efter utomjordiskt liv eller platser där astronauter kan söka skydd från den kosmiska strålning som bombarderar Marsytan.

Tävlingen här på jorden organiseras av den amerikanska försvarsmyndigheten Darpa, och i september ska det avgöras vilket robotlag som fungerar bäst, berättar Björn Lindqvist.

– Alla förväntar sig att vårt lag ska vinna tävlingen, säger han.

Varför förväntar sig alla det?

– För att det är Nasa som leder laget. Det är liksom mängden resurser som Nasa kan använda jämfört med i princip alla andra lag.

Hur känns det att ha sånt sällskap i laget?

– Det är väldigt, väldigt spännande. De är extremt ambitiösa, väldigt snabba och organiserade med allting. Det är riktigt inspirerande att vara med i samma lag som de, säger Björn Lindqvist.