DRÖNARTEKNIK

Marshelikoptern viktig användning även på jorden

1:12 min

Att utveckla teknologin i autonoma drönare som marshelikoptern Ingenuity har viktiga funktioner även för jordliga ändamål. Till exempel kan den användas för att hjälpa till vid räddningsarbete i byggnader som rasat.

Igår gjorde den lilla drönarhelikoptern Ingenuity sin första flygning på mars och den 39 sekunder långa flygningen gick helt enligt planen.

Den kommande månaden ska Ingenuity få allt svårare flyguppdrag. Men Ingenuity är bara början på mer avancerade självkörande drönare där nästa generation Ingenuity förhoppningsvis ska kunna användas för att genomsöka grottor och kratrar på Mars i jakten på liv.

Men den här typen av utveckling kring intelligenta drönare kan också användas här på jorden, bland annat för ta sig in i utrymmen där det är farligt för människor. Björn Lindkvist doktorand vid Luleå tekniska universitet och utvecklar själv den här typen av drönare.

– Till exempel då om en byggnad kollapsat eller det är en brand i en tunnelbana och då är det jättejättefarligt för de första människor som är på plats där som måste ta sig in. Idén är då att skicka in de autonoma robotarna istället som kan utföra det här första uppdraget att försöka hitta överlevare och kartlägga området och se vad som händer så att räddningstjänsten sedan kan använda den här informationen för att underlätta sitt arbete och göra det säkrare, säger Björn Lindkvist.